Gedwongen tot schaalvergroting

Boeren voelen zich vaak gedwongen tot schaalvergroting, omdat het rendement van het huidige bedrijf achteruit gaat, of om dierenwelzijns- en milieu-investeringen te halen. Dat blijkt uit de enquête van de SP die is afgenomen bij 841 boeren. De Nederlandse landbouwer voelt zich klem zitten tussen de eisen van de markt en de eisen van de burger.

Fatsoenlijk inkomen
Van de respondenten heeft 82 procent liever een bedrijf van normale/ gemiddelde proporties, als daar een fatsoenlijk inkomen mee te verdienen valt dan een megabedrijf. Slechts 16 procent vindt megastallen een goede ontwikkeling. Verder is 45 procent bereid werk te maken van meer dierenwelzijn, als de oneerlijke concurrentie op de markt tenminste wordt tegengegaan. Bijna alle landbouwers (95 procent) zeggen bovendien liever een kostendekkende prijs te krijgen voor hun producten, dan subsidies te ontvangen van de overheid. Ondanks de lage opbrengsten en de lange dagen, is 87 procent toch positief tot zeer positief over het werk als boer.

Machteloos
Verder voelt volgens de enquête 70 procent zich machteloos ten opzichte van afnemers. Ze hebben massaal het gevoel dat de boer als producent er bekaaid vanaf komt. Ruim tachtig procent van de respondenten ervaart een te grote invloed van de overheid. Ook van banken, veevoederbedrijven, slachterijen, zuivelfabrieken en tussenhandel wordt een toenemende invloed ervaren.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer