Reünie

Wij ontvingen een uitnodiging van onze oude studieclub. Met oud bedoel ik de tijd vanaf 1995, toen wij het bedrijf overnamen van de vorige eigenaar en daarbij ook zijn studieclub die tot 2007 actief was. Wij waren druk met de bouw van de nieuwe stal, sommige studieleden stopten met het bedrijf en zo verwaterde het contact.

We hadden in die tijd een spaarpot gemaakt voor uitstapjes en andere kosten. Deze spaarpot stond nog altijd op de rekening van de studieclub. Het leek daarom wel leuk om een reünie te organiseren om elkaar bij te praten. Een gezellige avond met een potje golf, BBQ en een drankje.

Tijdens zo'n reünie ga je weer even terug in de tijd. Wij zijn van 170 zeugen naar 300 en daarna naar 800 gegroeid. Van de band naar de box en nu los in de groep. We deelden onze technische resultaten met elkaar en problemen die we tegenkwamen in ons eigen bedrijf en de mogelijke oplossingen. Vaak aan de keukentafel bij één van ons en vaak tot laat in de avond met een gezellige borrel. We deelden dezelfde passie en spraken dezelfde taal. Herkenning en verbondenheid!

Wat is er nog over van die club? Een paar leden zijn varkenshouder gebleven. Ze zijn gegroeid of een andere richting ingeslagen. Veel zijn er ook gestopt, best veel. Met verschillende redenen: geen opvolger, failliet, gezondheidsproblemen, geen geld van de bank kunnen lenen of geen toekomst meer zien. Aangrijpende verhalen waarin verdriet klinkt, onmacht en teleurstelling. In hun hart verlangen ze naar die tijd waarin ze door de kraamstal liepen en genoten van een mooie toom biggen. Nu zijn ze ZZP-er, werken in de bouw, in dienst bij een pluimveehouder en bij collega varkenshouders.

Het was een bijzondere avond van verhalen delen. De BBQ was goed! Er is nog een groot bedrag overgebleven. Samen hebben we besloten om dit aan een goed doel te schenken, aan Big Challenge!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer