Varkenshouders hebben vaker meer locaties

Varkenshouders kiezen naast hun hoofdbedrijf vaker voor een extra tweede of derde locatie. Er is daar sprake van schaalvergroting in het aantal locaties. Dat is een van de trends die NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed heeft gesignaleerd.

“Dit is opmerkelijk voor de varkenssector”, meent NVM A&LV-voorzitter Arjen van der Waaij. “Steeds meer ondernemers in de varkenssector, die al eigenaar zijn van één of meerdere agrarische bedrijven, zijn de kopers van het huidige aanbod. Dit betekent dat de koop niet gehinderd wordt door eventuele verkoop van een ander agrarisch object.”

Bedrijfskolom?
Een andere trend binnen de varkenssector is volgen NVW-vakgroep dat grote vleesvarkensbedrijven ook biggen willen fokken om op die manier zoveel mogelijk van de bedrijfskolom in bezit te krijgen.

Markt
?De varkenshouderij opereert volgens NVM in een vergelijkbare markt als in 2012. De verkoopprijzen zijn in vergelijking met vorig jaar wel enigszins gedaald. Door de beperkte groep kopers, zijn zelfs de bedrijven die goed onderhouden zijn en niet te groot zijn, slecht verkoopbaar, tonen de NVM-halfjaarcijfers aan.

Financieringsproblemen?
De NVM roept de politiek in Den Haag en Brussel op om op korte termijn helderheid te verschaffen over mestwetgeving en dierrechten. “Agrarische ondernemers kunnen geen lange-termijn-besluiten nemen, zolang dergelijke vraagstukken niet zijn ingevuld en lopen door deze onzekerheid tegen financieringsproblemen aan omdat de banken maximale zekerheid willen”, stelt Van der Waaij.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer