Zuur drinkwater bevordert wateropname

Door zuur toe te voegen aan het drinkwater stijgt de wateropname van varkens. Het lijkt erop dat varkens zuur water lekkerder vinden. Dat blijkt uit een proef van het netwerk Met het water naar de dokter.

De opname was niet direct de eerste dag hoger, maar nam langzaam toe. Het verschil met gewoon schoon water was behoorlijk. Tijdens de proef lag de opname van schoon drinkwater op 0,15 tot 0,20 liter per big per uur, de opname van het aangezuurde water steeg door naar 0,30 tot 0,35 liter per big per uur.
Volgens het netwerk komt dat waarschijnlijk doordat varkens zuur water lekkerder vinden. Al kan het ook zijn dat het hogere zoutgehalte in het aangezuurde water een rol speelt.
De proef maakte ook duidelijk dat biggen geen voorkeur hebben voor koud of lauw water. Ze drinken er evenveel van.

Schoner drinkwater
Het drinkwatersysteem wordt door het gebruik van zuur mogelijk ook schoner. Met alleen maar zuur toedienen is het drinkwatersysteem echter niet te reinigen. Daartoe is meer nodig. Het netwerk gaat de komende tijd nog werken aan systemen die schoon blijven.

Proefopzet
Biggen kregen drie weken na het spenen vier ‘soorten’ water aangeboden. Koud water van ongeveer 11 graden werd vergeleken met lauw water van ongeveer 35 graden. Verder kregen biggen water dat met twee verschillende middelen werd aangezuurd. Dat water werd rechtsreeks uit de waterleiding getapt en via een drinkbak gegeven. Vervuiling in de leiding kon dus geen invloed hebben op de opname. De biggen kregen alle vier de soorten water na elkaar aangeboden. De volgorde werd dagelijks veranderd zodat de biggen niet wisten welk water eerst kwam en welke daarna.

Onder de maat
Uit de eerste fase van het project antibioticavrije ketens is gebleken dat de waterkwaliteit vaak onder de maat was. Om meer kennis te vergaren over het onderwerp drinkwater is vanuit het project antibioticavrije ketens het netwerk ‘Met het water naar de dokter’ opgestart. Het doel van het netwerk is het ontwerpen van een drinkwatersysteem dat veilig is en toepasbaar in de varkenshouderij.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer