Geld maakt wel gelukkig!

Het hebben van liquiditeiten maakt het leven een stuk makkelijker. Het gezegde ´cash is King´ geldt in de huidige economie meer dan ooit. Daarin is de varkenshouderij of de landbouw niet eens een uitzondering. Wie weet is de landbouw wel de positieve uitzondering op de regel, gemiddeld gezien.

Maar zit in het laatste nu niet juist de aandacht voor de ondernemers. Je hebt niks aan het gemiddelde, zoals het verhaal van die jager die twee keer mis schoot maar gemiddeld wel goed zat. Een ondernemer hoort te weten waar hij staat en zit zelf aan het stuur. En welke ondernemer wil nu op de bijrijdersstoel zitten in zijn eigen auto?

Toch gebeurt dat heel vaak als het gaat over liquiditeiten en ondernemersbeslissingen. Hoe vaak hebben ondernemers het gevoel dat de bank bepaalt dat er elk kwartaal kwartaalcijfers aangevuld met een liquiditeitsbegroting moeten komen? Dat is de omgekeerde wereld eigenlijk. Vooropgesteld, een ondernemer moet volgens mij willen weten of hij het komende jaar of de komende periode in liquiditeitskrapte kan komen. Dat breng je dan zelf minimaal één keer per jaar in beeld, aan de hand van de winst- en verliesrekening van het afgelopen jaar en de recente lopende uitgaven per maand. Een klusje van een uur en als je voor jezelf dat overzicht hebt, ga je zelf sturen. Dat overzicht moet je willen maken voor je eigen inzicht en niet omdat je met de bank hebt afgesproken dat dit voor 1 juli binnen moet zijn bij hen.

Dit levert dan inzicht in de eigen situatie: je weet waar je staat en of er periodes van krapte in de liquiditeit kunnen ontstaan. Dit weten en daar over communiceren met je toeleveranciers en financier, maakt het voor iedereen transparant.
De banken werken steeds meer met centrale beslissers en mensen die verder van een sector afstaan. Goed zicht op de feiten is dus van steeds groter belang om de rust te bewaren. Natuurlijk kennen de meesten de varkenscyclus alleen uit de verhalen. Maar als je als ondernemer jaarlijks de eigen data aanlevert met telkens hetzelfde verloop, dan zullen de beslissers vast gaan geloven dat we het redelijk kunnen inschatten en er ook naar gaan handelen.

Een ander punt is de te ondernemen actie na het hebben van de jaarcijfers en een liquiditeitsbegroting van één jaar. Het merendeel van de ondernemers moet zich gaan concentreren op een paar actiepunten is mijn stelling. Waarom iedere maand een nieuwe aangepaste begroting maken of kwartaalcijfers produceren, als je weet wat je aandachtspunten zijn? Voor iemand met 26 biggen en lage uitgaven is het onzinnig om die gegevens te blijven maken. Wel van groot belang is dat er aandacht komt voor dit aantal biggen en dat er aandacht komt voor liquiditeitsbeheer als de biggenprijs onder een bepaald niveau komt. Een nieuw overzicht na een kwartaal doet daar niks aan af en verknoeit de tijd die de ondernemer in de stal moet zitten om aan zijn targets te werken. Ook de kosten voor de kwartaalcijfers zijn onnodig en niet op te brengen, zolang de resultaten niet verbeteren. Voor deze ondernemer ligt dat op een heel ander niveau dan voor iemand met 30 biggen en lage uitgaven. Weet je eigen positie van kritische kostprijs en bepaal dan je eigen actiepunten.
Stel een bedrijfsmonitor op voor je aandachtspunten en benoem per punt de te zetten acties. Dan ga je de geselecteerde aandachtspunten volgen en kijkt of er vooruitgang geboekt wordt. Zo niet, dan stel je de actiepunten bij. Dan focus je op de aandachtspunten en ben je niet alleen bezig om afspraken van aanlevering na te komen die je zijn opgelegd. Stuur dus zelf en kies je actiepunten ter verbetering voor dit jaar en ga daar over communiceren.

Ik zeg niet dat een liquiditeitsberekening niet belangrijk is om bij te houden. In de huidige vorm is het vaak een geldverslindend traject waar veel te weinig mee gedaan wordt en wat zijn doel aan het voorbij schieten is. Als je aansluit bij je huidige uitgaven en inkomsten, kun je dat overzicht zelf in een uur maken. Het opstellen van een goed actieplan is echter veel moeilijker en daar sta je als ondernemer toch echt zelf aan het roer. Zie je iemand de keukenvloer wel eens dweilen met de kraan open? Blijf niet achter de feiten aanlopen tot je niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. De financieringsregels zijn in de toekomst zodanig dat je niet in die hoek wil belanden en het is aan jezelf om daarvoor nu actie te ondernemen.

Natuurlijk maakt geld niet gelukkig, maar prijs je gelukkig als je het wel hebt of zet stappen dat je in die gelukkige omstandigheid komt. Al was het alleen maar om niet op de bijrijdersstoel te belanden.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer