Recent overgenomen bedrijven zijn kwetsbaar

Recent overgenomen bedrijven zijn kwetsbaar voor schommelingen in de omzet. Dat schrijft het LEI in het Landbouw-Economisch bericht. Ruim tien procent van de varkensbedrijven is in de laatste tien jaar overgenomen door een jongere ondernemer. De overgenomen bedrijven zijn gemiddeld groter, werken meer met betaalde arbeid en hebben veel meer vreemd vermogen dan de bedrijven die al langer geleden zijn overgenomen.

De solvabiliteit ligt duidelijk lager dan gemiddeld. De langlopende schulden bedragen gemiddeld 1,3 miljoen euro per bedrijf, waarvan 3,5 procent gefinancierd met familieleningen.

De gemiddelde schuld is ruim 700 euro per omgerekend varken, ver boven het niveau van de andere groepen. Dat komt mede doordat de zeugenbedrijven in deze groep ruimer vertegenwoordigd zijn dan gemiddeld, waardoor ook de overige kosten (vooral voerkosten) per omgerekend varken relatief hoog zijn. Het gegeven dat het inkomen slechts een klein deel van de opbrengsten vormt, maakt de groep recent overgenomen bedrijven kwetsbaar voor schommelingen in de omzet.
Ook bedrijven met een bedrijfsduur van meer dan 25 jaar, waar een bedrijfsopvolger actief is hebben het zwaar.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer