Grenzen omvang veehouderij

Provincies en gemeenten krijgen de mogelijkheid om grenzen te stellen aan de omvang van de veehouderij. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de tweede kamer waarin ze haar visie geeft op de veehouderij. Begrenzing van veehouderijbedrijven zou volgens de staatssecretaris mogelijk moeten zijn als risico's voor de volksgezondheid in het geding zijn. Dat kan inhouden dat bedrijven worden geweerd of niet meer kunnen groeien.

LTO Nederland is het eens met het kabinet dat regionaal of zelfs lokaal de afweging gemaakt moet worden of een veehouderijbedrijf kan uitbreiden. “De toekomstige ontwikkeling van de veehouderij vraag om maatwerk en de aangekondigde regelgeving maakt dit mogelijk,” reageert LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Het kabinet ziet drie manieren om grenzen te kunnen stellen:
- Een maximum aantal dieren in een bepaald gebied. Inclusief het op slot zetten van het gebied.
- Het begrenzen van de intensiteit van de veehouderij in een bepaald gebied. Bijvoorbeeld door een maximum aantal dieren per hectare toe te staan.
- Een maximum stellen aan een veehouderijlocatie in een gebied.

Het kabinet stelt niet vast hoe groot de veestapel in een gebied kan zijn. Schenk noemt het terecht. “Veel beter is het om te bezien wat mogelijk en gewenst is. Als een regio erin slaagt om de gevolgen van veehouderij voor het milieu oftewel de emissies aanzienlijk te verminderen, moet er ook te praten zijn over bedrijfsontwikkeling. Omdat ondernemers de ruimte voor bedrijfsontwikkeling als het ware moeten ‘verdienen’, draait het dus om maatschappelijk ondernemen op locatie.”

Voorwaarde voor de wetgeving is wel dat er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de negatieve gevolgen van veehouderij voor de volksgezondheid. Er wordt we als kabinet 3,4 miljoen euro uitgetrokken voor verder onderzoek naar de gevolgen van de veehouderij voor de volksgezondheid. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer