Problemen met klauwen en beenwerk

Klauwen hebben in groepshuisvesting meer te lijden. Nu de laatste bedrijven zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting, nemen de problemen met klauwen en beenwerk toe. Zeugen blijven gezond met zink, mangaan, koper en vitamine D. Maar ook droge vloeren en een goede, ruime inrichting van de hokken zijn een voorwaarde.

Natte vloeren
Sommige zeugenhouders hebben in de groep veel last van natte vloeren. In dat geval kan het helpen eens goed naar de samenstelling van het voer te kijken. Voer met veel zouten maakt de zeugen dorstig. Ze zullen dan meer gaan drinken. Varkenshouders kunnen bij hun voerleverancier vragen om voer met minder zouten. Boerenbond Deurne heeft zo’n voer in het assortiment zitten. Het bevat minder zouten en ook de samenstelling is zodanig aangepast dat de mest dikker is. Dit kan natte vloeren flink verminderen.

Vuile vloeren
Zeugenhouders die hun bestaande stal hebben omgebouwd naar groepshuisvesting kampen nogal eens met vuile vloeren. Vooral als de ligboxen helemaal zijn verwijderd en er in het midden een roostervloer ligt met aan weerszijden een dichte vloer. De zeugen kiezen dan vaak een van de dichte vloeren als mestplaats uit. De beste manier om dit te voorkomen is door de oorspronkelijke ligboxen tot ongeveer 1,60 meter in te korten en weer op de dichte vloer te plaatsen”, stelt huisvestingspecialist Twan de Groot van Boerenbond Deurne. “Zeugen gaan hier dan vreten en rusten, omdat ze toch graag wat beschermd liggen. Hierdoor kun je dus het lig- en mestgedrag veel beter sturen.”

Vertering belangrijk
Het is van belang dat dragende zeugen goed werkende darmen hebben. Het is niet alleen maar genoeg om te zorgen dat er goed opneembare bronnen van zink, biotine en vitamine D in het voer zitten, stelt nutritionist Geert Wouters van Fransen Gerrits. “Je moet ook zorgen voor een goed vertering van het voer. Anders is de opname van de voedingsstoffen niet goed en krijg je bijvoorbeeld eerder natte mest.”
Een van de punten die helpen bij een goed vertering is de maalfijnheid van het voer. Bij Boerenbond Deurne gebruiken ze twee hamermolens voor het voer van de dragende zeugen. Een deel van de grondstoffen wordt grof gemalen, een ander deel fijn.
Klauwen groeien, daarom heeft het zeker zin om het voer aan te passen. Na ongeveer vier maanden is een klauw van boven tot onder helemaal vernieuwd. Een klauw met beschadigingen kan na vier maanden daarom weer een gezonde klauw zijn.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer