Verschil beleving gedrag beren

Varkenshouders ervaren het gedrag van beren niet allemaal op dezelfde manier. “De een vindt het gedrag van beren agressief. De ander noemt het  een beetje nerveus gedrag" , vertelt Carola van der Peet - Schwering, onderzoekster van Wageningen UR. "Ook weten we uit onderzoek  dat er verschil is tussen de beleving van de varkenshouder en het feitelijke gedrag van de beren.” 

Het mesten van beren levert een beter rendement op voor varkenshouders. De andere kant van de medaille is dat het actievere gedrag van beren kan leiden tot uitdagingen. Een groep varkenshouders schakelt volgens de onderzoekster  relatief gemakkelijk om naar het houden van beren. Anderen staan wel degelijk voor uitdagingen. Bijvoorbeeld omdat hun bestaande voersysteem er minder geschikt voor is. “Berengedrag is niet gemakkelijk te doorgronden.  Maar met elk onderzoek wordt er steeds meer bekend en gaandeweg ontrafelen we de risico- en succesfactoren voor het houden van beren.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer