VION gaat zichzelf opsplitsen

VION gaat haar twee belangrijkste onderdelen, Food en Ingredients, verzelfstandigen. Voor de divisie Ingredients wordt een nieuwe (mede)aandeelhouder gezocht. Met het geld dat die aandeelhouder inbrengt, moet de schuldenlast worden teruggebracht.

Deze strategie is het gevolg van het schaalvergrotingsbeleid van de divisie Food. Aangekochte bedrijven leverden niet het verwachte rendement. De aanhoudende slechte marktomstandigheden in met name de Europese varkenssector dwingen de onderneming nu tot het maken van deze keuze.

De verzelfstandiging volgt na het schrappen van tientallen banen en de verkoop van Food UK, Oerlemans Foods en Banner Pharmacaps. De desinvesteringen hebben onvoldoende opgeleverd. VION verwacht in totaal een half miljard euro te moeten afboeken. Met de verkoop van Ingredients moet de schuldpositie worden genormaliseerd.

VION is nu geheel in handen van ZLTO. De Land- en Tuinbouworganisatie blijft betrokken bij Food. Ingredients blijft onder leiding staan van Dirk Kloosterboer als CEO. Food staat op dit moment onder interim-leiding van CEO Stefaan Vansteenkiste. VION verwacht dat er binnen afzienbare termijn een nieuwe CEO voor Food wordt benoemd.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer