Meer E.coli bij biggen

Er is een toename van het aantal E.coli infecties bij biggen, dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat geldt voor geboortediarree, speendiarree én slingerziekte. De toename speelt sinds de tweede helft van 2012.

De toename van biggen met geboortediarree is volgens GD mogelijk verklaarbaar door een afname van het aantal bedrijven dat tegen geboortediarree vaccineert.

Een deel van de verklaring voor de toename van E.coli bij gespeende biggen kan volgens de dienst liggen in de aanpassingen die gedaan worden in de speen- en startvoeders. Om meer tegenmoet te komen aan de behoeften van beren en van Piertrain varkens wordt vaak voer met een hoog (ruw) eiwitgehalte gebruikt. Dat is risicovol met betrekking tot E. coli problemen.

De tekortkomingen in omstandigheden leiden volgens GD eerder tot problemen door de terughoudendheid in antibioticagebruik.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer