Oosterlaken opent Sanitas Hotel

Dromen, denken, durven en doen! Met deze kernwoorden presenteerde Gerbert Oosterlaken op trotse wijze zijn vernieuwende varkensstal: het Sanitas Hotel. De stal wijkt compleet af van wat tot nu gangbaar is. De eisen van deze tijd zijn verwerkt in een uniek concept waarin diergezondheid en werkplezier centraal staan. Zowel van binnen als van buiten.

Integrale benadering
Om te komen tot dit concept heeft Oosterlaken zich laten inspireren door de sector, collega-varkenshouders én zijn gezin. Al dromend en denkend kwam hij tot een integrale benadering waarin diergezondheid de belangrijkste pijler was. Op de voet gevolgd door werkplezier. Als derde noemt hij dierwelzijn, omgeving en financieel rendement in willekeurige volgorde om zijn kernwaarden compleet te maken. Oosterlaken: “Vervolgens kwam het moment van durven, oftewel keuzes maken. Vanuit het aspect diergezondheid hebben we gekozen voor een vierwekensysteem waarbij de stal is opgedeeld in vier hygiënezones. Om speenstress te voorkomen viel de keuze op kraamopfokhokken op basis van het Pro Dromi principe. Voor extra comfort en een optimale luchtkwaliteit wilden we veel dichte vloer en moest de mest bovendien snel de stal uit.”

Picknick
Oosterlaken heeft enorm veel aandacht geschonken aan de landelijke inpassing van de stal. Rondom de stal is een fiets- en wandelpad aangelegd met een lengte van 800 meter. Daarnaast geven windsingels een glooiend aanblik en zorgt een nog aan te leggen fruitboomgaard straks voor een natuurlijk geheel. Oosterlaken: “Het regenwater wordt opgevangen in een infiltratievijver en op deze wijze weer ‘teruggegeven’ aan de natuur. Nabij de vijver wordt een picknickplaats aangelegd waarmee we in combinatie met de zichtstal optimale transparantie nastreven.”

Frustratie
Behalve enorme trots knaagt er bij Oosterlaken ook enige frustratie. De ondernemers is januari 2008 gestart met het verkrijgen van een vergunning. November 2012 kon eindelijk de schop in de grond. Oosterlaken: “Deze weg was behoorlijk frustrerend. Terwijl je als ondernemer vernieuwende plannen hebt, wordt je voortdurend geremd door de overheid.” Hierdoor heeft het project volgens de varkenshouder minimaal anderhalf jaar te lang geduurd. “Enig voordeel is dat we gedurende deze periode telkens weer tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Maar uiteindelijk is het gelukt. We hebben nu een stal waar we over 20 jaar nog trots op kunnen zijn.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer