Grotere koppels zijn duurder

Jaarlijks komt omstreeks deze tijd de Kengetallenspiegel van Agrovision uit. Een schat aan informatie waar iedereen kennis uit kan putten. Voor begeleiders maar ook voor de varkenshouders zelf is het elk jaar weer een meetlat waarlangs de resultaten van het eigen bedrijf beoordeeld kunnen worden.


Soms is het goed om aan de hand van de cijfers eens terug te kijken om zo bepaalde ontwikkelingen te ontdekken. Als we in de vleesvarkenshouderij het jaar 2012 vergelijken met 2008 dan zien we bijna een halvering van het aantal ingestuurde bedrijven. Echter in die zelfde periode is de gemiddelde bedrijfsgrootte met 50 procent gegroeid, van 1200 naar 1800 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.


Een verschil dat elk jaar terug te zien is, is het gegeven dat de grotere vleesvarkensbedrijven een beter saldo scoren dan de kleinere. Schaalvoordelen in voeraankoop, afzet van de vleesvarkens en wellicht ook vakmanschap door specialisatie geven de grote bedrijven een voordeel.


Toch meen ik in de cijfers een kleine kentering waar te nemen. Het voerprijsverschil tussen kleine en grote bedrijven neemt af. Daarnaast is er een nadeel voor de grote bedrijven bijgekomen: een hogere biggenprijs. Kennelijk zijn de vleesvarkenshouders zodanig veel groter geworden dat ze in de strijd om grotere koppels biggen ook beduidend meer geld moeten betalen. Waar normaal grote afname van producten garant staat voor korting op de prijs, is dat bij biggen juist omgekeerd. Grote koppels zijn duurder. Grotere vleesvarkenshouders betaalden in 2012 voor het eerst duidelijk meer voor hun biggen dan hun kleinere collega’s.


Kennelijk zijn grotere vermeerderaars in staat om ook op de Nederlandse markt een goede biggenprijs te bedingen die export van de biggen naar Duitsland overbodig maakt.


Kijkende naar deze ontwikkelingen is mijn advies aan alle vleesvarkenshouders: Richt u de komende jaren op uniformiteit, gezondheid, voerefficiëntie en omzetsnelheid. Dat zijn de zaken waar de komende jaren het verschil gemaakt gaat worden.
Bijkomend voordeel is dat het gaat om kengetallen waar nog veel te winnen is en waar u niet in andermans portemonnee zit om zelf beter te scoren. Daarmee moet u dus in mijn optiek ook bereidwillige erfbetreders kunnen vinden die u hierbij willen ondersteunen.


Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer