Dromen zijn bedrog

'De meeste dromen zijn bedrog.' U kent vast deze songtekst van onze Marco! Deze column gaat over dromen die uit kunnen komen. Ik schrijf dit op het eind van een werkdag waarop ik twee bedrijfsbezoeken had. Het betrof bedrijven van ondernemers die het klappen van de zweep kennen wat betreft effectief omgaan met arbeid en het behalen van een goede productie bij zeugen en vleesvarkens.


Doel van beide bedrijfsbezoeken was om samen met de andere erfbetreders op zoek te gaan naar verbeterpunten. De punten op de i om in 2013 nog betere resultaten te halen. We zaten als adviserende erfbetreders gezamenlijk aan tafel om te zorgen voor een eenduidig advies naar de ondernemer. Een eenduidig, degelijk advies berustend op echte feiten is een must voor succes.


Ik wil eerst stellen dat ik de waarheid niet in pacht heb, maar wel werk op basis van de nieuwste feiten uit onderzoek en proeven. Het is een plezier om aan tafel te zitten met collega’s die werken op basis van de laatste inzichten. Ze hoeven het dan niet altijd eens met me te zijn, maar samen komen we er op basis van feiten wel uit.


Terug naar de gesprekken. Het werden uiteindelijk twee vreemde gesprekken, waarbij telkens een van de aanwezige adviseurs een bedenkelijke rol had. Deze raadgever voorzag de discussie regelmatig met de bekende standaardzin: ‘’Ik heb een klant die...’’ Hij onderbouwde zijn adviezen en uitspraken niet met feiten, maar reageerde op basis van wat hij bij anderen in het veld zag en wat hem dus goed leek. Niks op basis van nieuwe feiten passend bij het bedrijf adviezen geven. Meten is weten. Zeker anno nu gaat dit op. Hoge resultaten haal je met precies werken.


Uiteindelijk is het toch gelukt om samen een goed advies voor de ondernemer op tafel te krijgen. Een goede basis om de dromen van de twee varkenshouders in kwestie uit te laten komen.


Ik maak regelmatig van deze gesprekken mee. Gelukkig minder en minder. Er komen meer en meer plannen die dromen kunnen laten uitkomen.


Mijn droom is dat  steeds meer ondernemers binnen korte tijd, adviseurs in kantoor en/of tussen de varkens krijgen die een moderne en goede gesprekspartner zijn. Dit is immers cruciaal voor een goed bedrijfsresultaat.


Dan komen dromen uit en zijn ze geen bedrog.


Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer