Bespreekbaar

Zijn er nog taboes binnen de varkenshouderij? Ik weet wel zeker van ja. Er zijn nog genoeg onderwerpen binnen de sector waarover we liever niet met buitenstaanders praten. Maar durven we binnen de bedrijven, met de gezinnen en het personeel wel over alle belangrijke zaken te praten? Uit een interview met Math Creemers van het Stigas, te lezen in het nieuwe nummer van Varkens, blijkt van niet. Onderwerp van gesprek: veiligheid. We zijn het ongetwijfeld snel eens dat veilig en gezond werken hoge prioriteit verdient. Daar is iedereen voor. Toch blijkt het in de praktijk lastig om hier voldoende aandacht voor te krijgen, zo ervaart Stigas. Vandaar dat deze organisatie het afgelopen jaar veel energie stak in het bespreekbaar maken van het onderwerp veiligheid.

Het blijkt dat de schoen vooral wringt in bedrijven met hooguit een paar medewerkers. Bedrijven waar de op leeftijd zijnde vader ook nog wel eens bijspringt en de kinderen of de buurjongen op zaterdag een zakcentje bijverdient. Het zijn situaties waarin de contacten tussen varkenshouder en medewerkers heel informeel, misschien zelfs wel familiair zijn. Men kent elkaar goed en werkt soms dagelijks samen. Juist dan blijkt het zo lastig te zijn om heikele kwesties als veiligheid bespreekbaar te maken.

Want hoe zeg je dat iemand eigenlijk verkeerd bezig is, dat je eigenlijk vindt dat hij een stofmasker op moet zetten of dat iemand wel heel nonchalant met spuiten omgaat of dat je vindt dat het in de brijvoerkeuken vaak gevaarlijk glad is. Het blijkt in de praktijk voor veel mensen lastig om anderen op fouten en/of verantwoordelijkheden aan te spreken en om in zaken rond veilig en gezond werken voor jezelf op te komen. Zeker als je elkaar goed kent. Dat geldt niet alleen voor medewerkers richting varkenshouders, maar net zo goed andersom. Is het angst voor de reacties, angst voor onderlinge relaties?

Dus wat gebeurt er. Zaken zitten mensen wel dwars, maar ze praten er niet over. Slikken en de andere kant opkijken is eenvoudiger. En toch is het nodig om elkaar aan te spreken wanneer er zorgen zijn over veiligheid en gezondheid. Want gaat er onverhoopt wel eens een keer iets mis, dan is dat heel vervelend voor degene die het overkomt. Maar ook voor de varkenshouder als werkgever. Hij is uiteindelijk verantwoordelijk en moet maar aantonen dat alles goed geregeld is. Dus even door de zure appel heen bijten en morgen bij de koffie direct het onderwerp veilig en gezond werken op tafel.

Succes!

Arend Waninge
Redacteur Vakblad Varkens
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer