Bank grijpt hard in bij VION

De Rabobank grijpt hard in bij het verlieslijdende Vion Food Group, dat schrijft het Financieel Dagblad. Volgens de krant draait de bank aan de knoppen van het vleesconcern.

De Rabobank draaide vorig jaar de geldkraan dicht voor een Brits avontuur, gaf later een nieuwe lening en stelde op verschillende posities bankmedewerkers aan. Dat blijkt volgens het Financieel Dagblad uit gesprekken met diverse betrokken, waarvan de krant de identiteit overigens niet prijs geeft. De medewerkers mengen zich volgens de krant in de financiële verslaglegging, de verkoop van bedrijven en reorganisaties.

Volgens VION is de analyse van de krant onjuist. Volgens Marc van der Lee, communicatiemanager van VION zijn er wel externe adviseurs en interimmanagers in dienst. "Als je bepaalde capaciteit niet in huis hebt, dan huur je dat in. De bank heeft daar niets mee te maken." Veel meer woorden wil hij er niet aan vuil maken. "Het is water onder de brug, onze blik staat naar voren." 

Kapitaalinjectie
Eind vorig jaar gaf de Rabobank het vleesconcern volgens de krant een extra kaptiaalinjectie; een achtergestelde lening van behoorlijke omvang. Nodig om het vermogen aan te vullen en reorganisaties te kunnen betalen. Die lening komt volgens het Financieel Dagblad bovenop de versnelde herfinanciering in 2012 van € 1,1 miljard door een conglomeraat van banken.

Breekpunt
Volgens het Financieel Dagblad is Crampian, een grote overname van VION in het Verenigd Koninkrijk, het breekpunt is geweest. De krant schrijft: "Binnen VION bestond op verschillende plekken nog wel steun voor de draai naar speciale producten voor winkeliers met hogere winstmarges in Engeland. Maar de bank was volgens betrokkenen niet meer bereid dat te financieren. Hoewel VION tot 2010 in Engeland geld verdiende, bleef het rendement op de investeringen onder de maat.
De stap naar Engeland was er net één te veel. Het VION-bestuur bleek niet in staat alle drie de markten voldoende bij te sturen, met name toen de Engelse operatie met veel tegenvallers te maken kreeg. Bovendien is verzuimd om in Duitsland, waar in de loop der jaren veel slachterijen zijn opgekocht, te saneren en de efficiency te verhogen."

Na aanhoudend slechte resultaten werd topman Uwe Tillman vervangen. Zijn opvolger Dirk Kloosterboer kondigde aan dat VION zich terugtrekt uit Engeland en in Nederland en Duitsland gaat ingrijpen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer