Trots en Sexy

Laatst zat ik in een discussie die mij flink de ogen opende. Het ging over het werken bij een bank. Toch een beetje kommer en kwel. Gezeur over de bonussen en moeilijke eisen vanuit Basel. Deze eisen zorgen ervoor dat de kredietbeoordeling strenger is geworden. De ratio is veel belangrijker geworden. De inbreng van de relatiebeheerder in het beslissingsproces is hierdoor volgens de bankmensen minder geworden. "We worden niet begrepen door de bank en niet door de klanten. Iedereen denkt dat wij meedogenloze aandelengraaiers zijn die alleen maar aan onze bonussen denken," concludeerden ze.

Waar is de trotse bankman gebleven? Het was toch sexy om snel geld te verdienen met handel in aandelen en geld. Ik vond het eigenlijk nog steeds een stoer beroep. Ik voelde meteen dat deze mannen (het waren allemaal mannen) hun trots kwijt waren en begon anders over ze te denken.

In onze sector is dat heel anders. Ik zie juist steeds meer trotse varkenshouders. Wij als voedselproducenten helpen om de wereld te voeden. We maken met veel passie een mooi product. We zijn voorlopers in de wereld, vakmensen. Het is ons gelukt om onze bedrijven om te bouwen naar groepshuisvesting. Allerlei technieken en innovaties zetten we in om het welzijn van onze dieren te verhogen. We hebben de emissie van schadelijke gassen en stof enorm teruggebracht. We maken energie uit mest. Het lukt ons steeds beter om waardevolle mineralen uit mest terug te winnen. We gaan veel beter en efficiënter om met water en voedingsstoffen.

Door het gebruik van trakking en tracing is de voedselveiligheid misschien wel beter geborgd dan ooit. We zijn druk bezig om regionale kringlopen te sluiten. Het bruist van de initiatieven om de consument te verleiden met bijzonder varkensvlees. 

De Sabine's, Heleen’en en Annechien’en (ja, het zijn allemaal vrouwen) onder ons laten via sociale media zien wat we doen. Varkens in Zicht, Varkens Vandaag, Starconcept, KDV, biologisch, Livar, Heydehoeve varkens, Beemsterlands varken, Birkshire, Wolvarkens en degene die ik vergeten ben varkens. Dat is wat me te binnen schiet naar aanleiding van die zeurende bankmensen. 

Ik besef me dat ons imago nog beter kan. Het begint met de dingen goed doen en dat vooral ook uit te stralen.  Voordat je het in de gaten hebt, werk je in een sector die enorm sexy is en waar je iedereen met trots over vertelt.

Ik wens u fijne feestdagen en een gezond trots en sexy 2013.

John Lorist

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer