Vleesvarkensweetjes

De varkenshouderij zit complex in elkaar. Zaken die bepalend zijn voor het rendement en het resultaat van de vleesvarkenshouderij worden al in de vermeerdering bepaald. Het feit dat het in deze situatie ook nog vaak om twee verschillende portemonnees gaat, maakt net nog ingewikkelder. De laatste weken kwam er over verschillende onderwerpen interessante informatie op mij af, die ik graag met u wil delen. Er is nog zoveel te winnen door kennis te delen

Focus op geboortegewicht 
Er is een sterke relatie tussen het geboortegewicht van een big en de groei tot aan het geslacht gewicht. Uit onderzoek blijkt dat het verschil in geboortegewicht ongeveer een factor 15 in het geslacht gewicht terugkomt, bij gelijk aantal dagen tussen geboorte en slachten. Een verschil van 400 gram bij de geboorte geeft dus grofweg een verschil van 6 kg aan het eind. Niet onaanzienlijk dus.
Dit rechtvaardigt een zware inweging van geboortegewichten en toomspreiding in het fokdoel van een fokkerij-organisatie. Gelukkig gaan de belangen van vermeerderaar in dit geval hand in hand in met de vleesvarkenshouder. Zwaardere en uniformere biggen bij de geboorte geven ook minder arbeid en een hogere bigoverleving. Voor de vermeerderaar loont het dus om meerdere redenen de vinger aan de pols te houden.

Focus op biggen uit gelten
Een andere duidelijke relatie is de groei van biggen uit gelten vergeleken met biggen uit oudere worps zeugen. Daarbij maakt het niet uit of de gelten zijn aangekocht, of dat ze op het eigen bedrijf zijn geproduceerd. Hierbij kan verder nog onderscheid worden gemaakt naar sekse. Borgen geboren uit gelten doen er gemiddeld een halve week langer over van geboorte tot verkoop vergeleken met borgen uit oudere worps zeugen. Bij beren is dit zelfs een week en de gelten zitten er tussenin. Gezien gelten van de verschillende sekses sowieso al de laagste groei hebben, zijn gelten uit gelten een extra rem op de omzetsnelheid van de vleesvarkenshouder. De gelten apart houden en langer een luxe voer verstrekken helpt het probleem te verkleinen of zelfs te voorkomen.
In het algemeen kun je stellen dat een hoge vervanging in de zeugenstapel per definitie een nadelige invloed heeft op de vleesvarkenscijfers.

Focus op wegen
Zowel de biggen als de vleesvarkens regelmatig wegen, levert een bijdrage aan het inzicht in eigen bedrijf. Daardoor kun je strategieën ontwikkelen die je in geen enkel handboek vindt. Ook is het een goed idee om de voeropname op verschillende leeftijden te wegen. Opname van nutriënten is nu eenmaal: kg voer x gehaltes in het voer. Beide zijn dus even belangrijk. Beide zul je dus ook moeten weten of meten.

Focus op spek en spier
De nieuwe classificatie met bijbehorend nieuw prikpistool is inmiddels in Nederland weer ruim een half jaar in gebruik. Vooraf is aangekondigd dat de spekdiktes ongeveer 1,6 mm lager zouden zijn. Hier is in de praktijk niet veel discussie over. Wel krijg ik vragen en opmerkingen over de verschillen in spierdikte. De gemiddelde spierdikte is met ruim 3 mm toegenomen. Opvallend daarbij is dat de mindere varkens beter scoren en de betere varkens minder. Terugkijkend in oorspronkelijke publicaties van de WUR kun je concluderen dat verschillen tussen het oude en nieuwe systeem nog maar voor 60 procent terugkomen. Oftewel een eerdere score van 5 mm boven het gemiddelde is nu nog maar 3 mm en evenzo een score van 5 mm onder het gemiddelde is nu ook nog maar 3 mm. Gek genoeg is deze kennis geen algemeen goed. Dat is men vergeten te delen.

Ook in Duitsland zien we een soortgelijke verandering. Op AutoFOM zien we vanaf het vierde kwartaal van 2011 over de gehele linie 2 mm minder spekdikte. De spierdikte is bij de beren (ongeveer 60 mm) gelijk gebleven en bij de gelten van gemiddeld 65 naar 63 mm verminderd. Ook hier zien we dus dat een oorspronkelijk verschil van 5 mm is teruggebracht naar 3 mm. Bij het prikpistool in Duitsland is de meting en apparatuur niet veranderd.

Een teruggang in de spierdikte is dus niet automatisch het gevolg van een achteruitgang van de kwaliteit van de varkens. Soms moet je de ijkpunten en referenties in je hoofd even resetten om niet de verkeerde conclusies te trekken. Op zich is de waarde van een mm spier niet veel veranderd, maar het is veel moeilijker geworden om er een mm spier bij te krijgen.

Focus op delen
Als kind werd ik vroeger aangeleerd om te delen. Vaak ging dat niet van harte omdat je na het delen zelf minder overhield. Gelukkig is dat met kennis niet het geval. Daarom wil ik de vermeerderaar en de vleesvarkenshouder oproepen om vooral hun onderlinge kennis te delen.
Kennis delen is kennis vermenigvuldigen! 

Kasper Bekker 
Regiomanager TOPIGS Noord

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer