EU telt minder varkens

De afgelopen tien jaar is het aantal varkens in de meeste EU-lidstaten afgenomenHet aantal varkens in de verschillende EU-landen loopt flink uiteen. Gemiddeld kwam de krimp uit op zes procent.

Hongarije tekende voor de grootste daling. In tien jaar tijd is hier de varkensstapel met ruim vier miljoen varkens afgenomen. Ook Tsjechië kende een grote daling van het aantal varkens en zag daarmee haar varkensstapel meer dan halveren. Slowakije kende in absolute termen niet de grootste daling, maar wel procentueel gezien (ruim 60 procent).  

Nederland telt zo’n 12 miljoen varkens en staat hiermee op de EU-ranglijst met de meeste varkens op plaats zes. Alleen in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Hongarije en Roemenië zijn meer varkens.Duitsland heeft de meeste varkens (bijna 28 miljoen). Spanje volgt op een kleine afstand met 27 miljoen varkens. In Duitsland en Spanje is de varkensstapel het hardst gestegen.

Nederland
Volgens de cijfers van Eurostat is de varkensstapel in Nederland aan het groeien. Als we kijken naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren is er van een stijging echter geen sprake. In april 2008 waren er niet iets meer dan 12 miljoen varkens in Nederland. Vervolgens waren dat er 12,2 miljoen in 2009, 12,3 in 2010, 12,4 in 2011 en in april van dit jaar 12,2 miljoen. En de verwachting is dat de varkensstapel in 2013 waarschijnlijk kleiner zal zijn dan in 2012.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer