http://www.varkens.nl/nieuws/samen-doelgericht-werken-sleutel-tot-succes?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=varkens%20newsletter

n een goed team zwijg je niet, durf je elkaar te vertrouwen, ken je elkaars zwakke punten en corrigeer je elkaar. Alleen dan kun je topresultaten bereiken, weet Yasemin Smit, aanvoerster van het Nederlands waterpoloteam. Dat zal volgens haar ook voor varkensbedrijven gaan gelden. Dat vertelde de aanvoerster tijdens een minisymposium voorafgaand aan de LIV in Hardenberg, de aftrap van de Varkensschool.
In 2008 werd het Nederlandse vrouwen waterpoloteam Olympisch kampioen onder aanvoering van Smit. Maar vier jaar later kon het team zich niet kwalificeren voor het toernooi. “Daarom hebben alle teamleden samen met een onafhankelijke adviseur alles eens goed op een rij te zetten. Voor alle teamleden werd het duidelijk dat ze ieder afzonderlijk niets kunnen bereiken, hoe goed ze ook zijn. We moeten het samen doen.”
Met de Varkensschool wil De Oosthof, de samenwerkende dierenartspraktijken in het oosten van het land, hetzelfde bereiken: een varkensbedrijf waarbij de ondernemer en zijn medewerkers samen werken aan het doel. Dat is volgens dierenarts Johan Kamp nodig, zodat het varkensbedrijf is opgewassen tegen alle uitdagingen waar het mee te maken krijgt. “Een bedrijf moet rendabel blijven, vakkundig personeel krijgen en behouden, duurzaam zijn op het gebied van milieu en dierenwelzijn, het antibioticagebruik verminderen, enzovoort.
Een betere diergezondheid en lager antibioticagebruik bereik je niet alleen met regels en voorschriften. Kennis en een gezamenlijk doel zijn nodig.”
De varkensschool gaat de varkenshouder en zijn medewerkers ondersteunen bij het verbeteren van het diergezondheidsmanagement. Voor de medewerkers start dat met een basiscursus gezondheid (twee dagdelen voor €150). Waarbij theorie, praktische oefeningen en een quiz moeten zorgen voor een goede kennisoverdracht. Verder zijn er specialistische vervolgcursussen voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, management gespeende biggen en vleesvarkens.

Focusgroep
Voor de gevorderde varkenshouders komen er focusgroepen. Een aantal varkenshouders met hetzelfde doel komen in een groep bij elkaar. Die groepen zijn er voor varkenshouders die zich op een bepaald doel richten: minder dan acht procent uitval, 33 gespeende biggen of 1000 gram groei. “Door je op een doel te richten, zul je beter presteren”, stelde dierenarts Arjan Schuttert. “Kijk maar naar Winson Churchill, dat was niet zo’n goede politicus. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog steeg hij wel tot grote hoogte, omdat hij een bepaalde focus had: de oorlog winnen. Dat is hetzelfde in je bedrijf: door je aandacht te richten op een bepaald doel, kun je de resultaten sneller verbeteren.”

Dashbord
De focusgroep gaat gebruik maken van de nieuwe dashbordfunctie van Agrovision. Daarbij is voortdurend te zien hoe de resultaten op het bedrijf er voor staan. Die resultaten worden binnen de groep vergeleken en besproken. Schuttert: “Want er is vaak veel van elkaar te leren.”
De deelname aan de focusgroep vergt een investering van €1000. En bij het bereiken van de doelstellingen komt daar nog eens €1000 bij. Een bedrag dat volgens Schuttert heel snel is terugverdiend.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer