Wishful thinking

Toen ik een nieuwe auto wilde kopen, zag ik ineens overal het model van mijn dromen rijden. En toen ik zwanger werd, doken overal dikke buiken op. Als je ergens mee bezig bent, dan ontwikkel je er blijkbaar een zesde zintuig voor.
Zo werkt het ook met meningen, maar daarmee moet je uitkijken want voor je het weet doe je aan wat ze in het Engels zo mooi wishful thinking noemen. Bij dit wensdenken beschouw je wat je wenst als waar, zonder rekening te houden met de feiten.
Toen we op de redactie van varkens een club vrouwen op visite kregen, viel het me op dat zij wel erg veel deden op het bedrijf. Sommigen runden de stal zelfs grotendeels in hun eentje terwijl hun man buitenshuis werkte. Hadden we hier te maken met een nieuwe trend?
Om dit uit te zoeken, belde ik Annechien ten Have. Als LTO boegbeeld, varkenshouder en vrouw kon ze me vast verder helpen. Volgens haar hebben vrouwen hun sociale voelsprieten beter hebben ontwikkeld. Hierdoor voelen ze sterker de dwang om naar buiten te treden en te laten zien waar ze mee bezig zijn. Iets wat terug te zien is op twitter waar je een aantal hele actieve varkenshoudsters hebt.
Maar of vrouwen ook écht meer doen? Annechien zet er een vraagteken bij. Volgens haar hadden vrouwen vroeger vaak een grotere rol dan algemeen werd aangenomen. Nu lijkt het alleen meer. ‘Gekend en erkend worden’, dat is volgens haar waar het om gaat.
Terwijl ik hiermee bezig was, belde ik voor een heel ander artikel een trendwatcher. Hij vertelt me dat vrouwen veel slimmer en handiger zijn op het sociale vlak. Een eigenschap in deze tijd van social media goed van pas komt. Mannen en vrouwen komen zo dichter tot elkaar en gaan elkaars kwaliteiten steeds beter benutten. Hij voorspelde zelfs dat vrouwen mannen op den duur gaan inhalen.
Dat was toch té toevallig! Of had ik mijn focus van auto’s en dikke buiken verlegd naar actieve vrouwen in de varkenshouderij? De toekomst zal moeten uitwijzen of mijn gevoel klopt, of dat het wishfull thinking was. Gelukkig hoorde ik wel van een van de vrouwen die ik sprak dat de vraag ‘Is je man ook thuis?’ een stuk minder vaak voorkomt. Dat is in ieder geval al winst.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer