Kritieke opbrengstprijs

Een varkenshouder vroeg of ik een rekenmodel wilde maken, waarmee hij snel de kritieke opbrengstprijs voor zijn vleesvarkensbedrijf in beeld kan brengen. Een model waar hij zelf bepaalde kosten en technische cijfers in kan verwerken en daarna weet wat de varkens minimaal (per kilogram) op moeten brengen. Deze ondernemer wil met het model meer gevoel krijgen van wanneer hij iets verdient of niet. Een logische vraag. Dan ga je aan de slag en dan zie je natuurlijk ook de uitkomsten van het model.

Als voorbeeld de uitkomsten van het model bij een fictief bedrijf. De cijfers uit het jaar 2005 en het jaar 2012 zijn hier naast elkaar gezet. Ik heb het jaar 2005 gekozen omdat de voerkosten toen nog relatief laag waren. Sindsdien is de stijging van de voerprijs elk jaar een feit. In de kolom 2012 staan de cijfers van de huidige voerkosten.
De biggenprijs en de voerkosten verschillen, de overige kosten zijn gelijk gebleven. Ook de technische resultaten zijn gelijk gehouden.

Gebaseerd op deze uitgangspunten blijkt dat er in het jaar 2005 een minimale opbrengstprijs van € 1,27 per kilogram geslacht gewicht nodig was. Op dit moment heeft het fictieve bedrijf €1,72 nodig om uit de kosten te zijn.

De kritieke opbrengstprijs bestaat in 2012 voor 81 procent uit voer en big. Een groot gedeelte van deze minimale opbrengstprijs kan dus sterk variëren. Het gevoel hebben en houden met de werkelijke kritieke opbrengstprijs kan voor sommige ondernemers een extra hulpmiddel zijn om gevoel te krijgen of houden met de liquiditeit of het rendement.

Het hoeft echt niet veel tijd te kosten om dit kerngetal te berekenen en de meeste ondernemer kunnen dat zelf. Als vleesvarkensbedrijven dit model willen gebruiken, stuur dan een e-mail naar mij en ik stuur het excel bestand naar jullie door.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    19° / 8°
    10 %
Meer weer