Samen of apart?

De verkiezingen zijn al over een paar dagen en ik heb sterk het gevoel dat de verkiezingsstrijd iedere keer heftiger wordt. De verschillen tussen de partijen worden steeds verder uitvergroot en om de nadruk te leggen deze verschillen doen politici uitspraken waar je af en toe je wenkbrauwen bij optrekt.
Het eigen- of partijbelang staat in een keer bovenaan en ik krijg toch een beetje het gevoel dat het nu meer draait om de cijfers en de resultaten, dan om de oplossingen voor de toekomst. Want natuurlijk moet er straks heel hard samen gewerkt worden. Over een paar dagen is duidelijk hoe de stemming is uitgevallen en zullen we gaan zien waar de partijen echt voor staan. Krijgen we na de verkiezingen weer een ministerie van Landbouw of blijft het een onderdeel van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie?


De uitdagingen waar de varkenssector voor staat zijn ook niet makkelijk. De financiële situatie bij veel varkensbedrijven is niet goed. Dat betekent dat vooral de economische situatie voor veel beslissingen in de bedrijfsvoering leidend is. Terwijl voor de sector als geheel ook veel andere zaken belangrijk zijn. Ik doel hierbij op maatschappelijke acceptatie. Onderdelen van deze discussie zijn dierenwelzijn, diergezondheid en de effecten van de veehouderij op omwonenden. Dit zijn vraagstukken waar je als individuele veehouder bijna niet op kunt anticiperen. Want wat gaat de toekomst brengen?


Ik verwacht dat de maatschappij en de consument steeds meer van ons gaat vragen en dat wij steeds transparanter moeten laten zien hoe we zaken regelen. We kunnen ervoor kiezen om allemaal aan dezelfde voorwaarden te voldoen. Een andere mogelijkheid is dat er meer verschillende ketens en concepten gaan ontstaan, die onderling verschillen, maar wel voldoen aan de maatschappelijke behoeftes. Op deze manier valt er als varkenshouder misschien meer te kiezen en mogelijk ook voor de consument. Vlees zal dan namelijk minder anoniem zijn.


Om te voorkomen dat de wensen van de maatschappij onuitvoerbaar zijn voor onze sector, is het belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt met de politiek en de maatschappij. We zullen moeten blijven praten, maar met wie zal dat zijn ….een nieuwe minister van landbouw of toch een staatsecretaris?


Manon Houben
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer