NVWA gaat controlen op zeugenbedrijven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 oktober zeugenhouders controleren die mogelijk de deadline voor groepshuisvesting niet halen.

De NVWA heeft een brief naar alle Nederlandse zeugenhouders gestuurd met daarin het verzoek de stand van zaken op hun bedrijf door te geven. Dat is niet verplicht, maar zeugenhouders die dat niet doen kunnen zeker inspectie verwachten. Op basis van de gegevens die de bedrijven insturen, gaat de NVWA bekijken welke bedrijven ze al in 2012 controleren. Als alles op orde blijkt te zijn worden deze bedrijven in 2013 niet nog eens gecontroleerd.

De NWA waarschuwt in haar brief dat ze bij overtreding zowel optreedt via strafrecht als via het bestuursrecht. In dat laatste geval wordt een last onder dwangsom opgelegd. Verder vraagt de NVWA zeugenhouders die al weten niet aan de omschakeling naar groepshuisvesting te kunnen voldoen, daar met insemineren rekening mee te houden zodat er in in januari 2013 geen drachtige zeugen hoeven te worden afgevoerd.  

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer