Vakantie!

De vakantie staat weer voor de deur. Velen staan in de startblokken om er in alle mogelijke variaties op uit te trekken. Toch is de vakantie ook een tijd om even afstand te nemen. Als je afstand pakt en tot rust komt, is het makkelijker om nieuwe indrukken op te doen en te leren van anderen. Tot rust komen en afstand nemen is goed en van tijd tot tijd zelfs nodig voor iedereen. Even uit het ritme van het dagelijkse/wekelijkse. Gebruik de rust en afstand om eens een paar confronterende vragen te stellen over jezelf en je bedrijf. 
 
Zitten mijn bedrijf en ik op het goede pad?
Doe ik de dingen die me gelukkig maken?
Werk ik te hard, of niet hard genoeg?
Haal ik voldoening uit de dingen die ik doe?
Ben ik van toegevoegde waarde voor anderen?


Schroom niet om je vragen en antwoorden op te schrijven. Iedereen met ook maar een greintje zelfinzicht zal zich realiseren dat niemand perfect is.

Vakantie nemen is dus van groot belang. Toch zie ik tijdens mij werk teveel bedrijven die er niet toe komen om een vakantieperiode in te lassen en afstand te nemen van hun varkensbedrijf. Vaak redenen te over: ik ga nooit op vakantie, financieel kan het bedrijf het niet dragen of ik krijg geen vervangende arbeid geregeld. Ik ben er van overtuigd dat de voordelen van een vakantie ook voor een ondernemer groter zijn dan de (mogelijk) extra stress die het met zich mee brengt om het bedrijf tijdens de vakantie door te laten draaien. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.

Om iedereen ervan te overtuigen dat een vakantie erg goed, is heb ik er een recent onderzoek bij gepakt. Dit onderzoek gaat over ‘de relatie tijdens de vakantieperiode’. Omdat bijna alle varkensbedrijven gezinbedrijven zijn en de relatie met de partner cruciaal is, volgen hier enkele conclusies van het onderzoek:

- De kans op een huwelijksaanzoek is 1 op 7.
- De partner is tijdens de vakantie minder gestrest (32 procent) en romantischer (10 procent).
- Voor paren met kinderen is de vakantie een goede opsteker voor de relatie.
- Bijna een kwart van de vakantiegangers heeft tijdens de vakantie meer zin seks.


De feiten liegen niet. Dus ik zou zeggen: zie het als een goede investering en ga! Ik wens iedereen een prettige vakantieperiode toe.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies



 


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer