Uitdaging

Vorig jaar heeft manlief al meegefietst en nu gaat hij weer, met Big Challenge naar de Alpe d’Hues. Die berg beklimmen, één dag afzien voor mensen die vaak velen malen langer afzien door de verschrikkelijke ziekte kanker. Vorig jaar was het een onvergetelijke dag, geen wonder dat hij weer mee wil op deze moderne bedevaart.

Naast de nodige fietstraining is ook het sponsorgeld werven een tijdrovende bezigheid. Maar het geeft ook ontzettend veel voldoening. Voor de sponsorwerving heeft manlief gekozen om samen met teamgenoten een biggenrace te organiseren. Weken aan voorbereiding gaan eraan vooraf.

De biggen moeten worden getraind, geen conditietraining maar trainen om naar voer op zoek te gaan. Vernoemd naar Pavlov toont deze methode aan dat een varken wel heel erg slim is. Het is voor de meeste varkens maar een keer nodig om te weten dat er aan de overkant van de baan een voerbak met brokjes voor ze klaarstaat. Onlangs stond de baan in een tent bij het bedrijf van de familie Savelkouls. Een vleesvarkensbedrijf met een boerderijwinkel erbij. Niet zomaar een winkel, maar een prachtige sfeervolle slagerij. Een aanrader om inspiratie op te doen!

Vorige week met Hemelvaartsdag hebben we weer een biggenrace midden op de jaarmarkt in Aarle-Rixtel gehad. Ook voor deze biggen was het kunstje een eitje. Wat deze dag zo bijzonder maakte waren de vele vrijwilligers en goede vrienden, die mee kwamen helpen om ook deze race tot een succes te maken.

Iedereen lacht. Het publiek komt aanlopen met ongeloof op het gezicht. Staan hier echte varkens? Hoor ik dat goed? Kinderen die voor de eerste keer een echte big zien en willen aaien.

Dan het gokken van de snelste big: Geer, Goor, Jeroen of René. En in welk poortje zal die als eerste lopen, 1,2,3 of 4. Mensen die voor hun gokje vragen aan de hulpen welke big eerder al hard liep. De spanning die opgebouwd naar het moment dat de poortjes opengaan om te gaan rennen. Het aftellen van het publiek 10,9,8…. Het zoeken van de biggen naar de snelste weg, want de stropakken zijn net weer anders neergezet. Biggen die gehuld in hun jasje met naam een sprintje trekken als ze de voerbak ruiken… Publiek wat de rennende biggen aanmoedigt: ‘Hup Geer, haal Goor maar in’. Jeroen springt over de stropak, Rene loopt vast en moet terug…. Wat een enthousiasme en wat een lol heeft iedereen. Inclusief de varkens, want die worden zo echt uitgedaagd. Zouden we van die slimheid van onze varkens in een nieuwe houderij gebruik kunnen maken?

Marijke Nooijen


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer