Van speelbal tot speler

Het is goed om in de pers te lezen dat ook het NAJK tevreden is met de aanbevelingen van het rapport met bovengenoemde titel. De sector moet zelf het stuur in de handen nemen en minder afhankelijk worden van wat andere partijen met de sector en het product doen.


Een van de laatste keren dat ‘de vleessector’ als speelbal in het nieuws kwam was in relatie met wielrennen. Zelf heb ik natuurlijk beroepshalve een relatie met de vleessector en met wielrennen heb ik ook een bepaalde verstandhouding. Ik fiets met de bedoeling om fit te blijven, af te vallen en als voorbereiding op de Alpe d’HuZes.


Grote bewondering heb ik voor de wielrenners die “met de grote plaat” tegen de berg op fietsen in een tempo waar ik op een vlakke weg alleen maar van kan dromen. Achteraf is echter meerdere malen gebleken dat deze kanonnen het niet alleen van normale voedingsmiddelen moesten hebben. Dan krijg je toch wel een beetje het gevoel dat je voor de gek gehouden bent. Van dat soort dingen word je niet een groter wielrenfan.


Ook Contador bleek na de overwinning in de tour de France bepaalde bloedwaarden te hebben die enige uileg behoefden. Zijn verklaring was dat hij verontreinigd vlees had gegeten. Da’s lekker goedkoop en gemakkelijk om het anonieme product vlees de schuld te geven. De vraag die ik hem graag zou willen stellen is: Als je zo zeker weet dat het vlees de bron van de ellende is, waarom heb je dat dan opgegeten?


Dit is een duidelijk voorbeeld waarbij het anonieme product vlees de speelbal is geworden. Contador bleef niet ongestraft, maar zijn negatieve uitingen over het vlees bleven dat wel. Op zich een goede zaak dat de varkens in de consumptieketen voor de wielrenners staan. Als het omgekeerd zou zijn dan zouden er wel eens meer varkens positief uit de test kunnen komen!


Zelf weet ik zeker dat het product varkensvlees goed en veilig is. Als ik over een paar maanden de Alpe d’Huez op fiets, eet ik van tevoren een paar lekkere stukken varkensvlees. Gewoon omdat ik denk dat dit van nature gezonde product mij tot een betere speler maakt en ik minder kans maak om de speelbal van de berg de Alpe d’Huez te worden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer