Gezonde lucht: Uvc-licht

In lucht kunnen ziektekiemen zitten, afkomstig van andere bedrijven. PRRS kan zich via de lucht tot over negen kilometer verspreiden, ook ziektes als mond- en klauwzeer en de varkenspest kunnen komen aanwaaien. Voor desinfectie van lucht zijn er drie mogelijkheden: filteren, Uvc-licht en ionisatie. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe werkt Uvc-licht?


Bestralen met UVc-licht doodt ziektekiemen. Het plaatsen van UVc-lampen in de luchtinlaat kan daardoor ook binnenkomende ziektekiemen doden. De UVc-straling kan echter niet heel ver een deeltje binnendringen. Ziektekiemen die in stof zitten gaan hierdoor niet zomaar dood. Dat is lastig want in de binnenkomende lucht zitten ziektekiemen die in mestdeeltjes of (in veel mindere mate) huidschilfers zitten. Het is daarom nodig om UVc-behandeling te combineren met een grof stof filter.


Een nadeel van UVc-behandeling zijn de hoge energiekosten. Daarnaast is het nodig om UVc-lampen jaarlijks te vervangen.


Een UVc-behandeling van alle binnenkomende lucht is daardoor te duur. De methode is mogelijk wel goed haalbaar in een gesloten stal principe waar de lucht wordt gerecirculeerd. Met de UVc-lampen is het dan mogelijk om de recirculatielucht te desinfecteren, net als de kleine hoeveelheid verse lucht die binnenkomt. Een nadeel kan zijn dat UVc minder goed werkt bij een hoge luchtvochtigheid. Onderzoek dat binnenkort start op Varkens Innovatiecentrum Sterksel moet aantonen hoe het in de praktijk werkt.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer