Gezondheid levert geld op

Gezondheidsmanagement op een varkensbedrijf heeft een positieve invloed op de technische kengetallen. Dit vertaalt zich in betere financiële resultaten en een hogere gezondheidsstatus. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere GD, in opdracht van de PVE.


Gedurende vijf jaar werd een aantal fokbedrijven, vermeerderaars en vleesvarkensbedrijven jaarlijks ondervraagd. Hierbij is vooral gekeken naar de genomen gezondheidsmaatregelen. Deskundigen beoordeelden op basis van de effecten op de technische kengetallen of deze maatregelen positief of negatief voor de bedrijfsresultaten zijn. Conclusie: gezondheidsmanagement heeft een positief effect op de technische kengetallen van een bedrijf.
Deze positieve effecten zijn vervolgens doorgerekend naar financiële voordelen, die kunnen oplopen tot tientallen euro’s per zeugen- en vleesvarkensplaats. Op de deelnemende bedrijven zijn ook regelmatig bloedmonsters verzameld om de gezondheidsstatus te kunnen monitoren.
Voor zes maatregelen op zeugenbedrijven en twee maatregelen op vleesvarkensbedrijven zijn de effecten verwerkt in een online rekenmodule. Daarmee kunnen varkenshouders de potentiële effecten van een aantal maatregelen doorrekenen.
Het gaat om de volgende maatregelen


o medicineren van gespeende biggen
o vaccinatie gespeende biggen
o reinigen gangen na verplaatsing dieren
o situeren van mestafzuigpunt op de vuile weg
o leeftijd van overgelegde biggen
o verminderen van het aantal speenmomenten per jaar
o euthanaseren bij onvoldoende herstel na medicatie bij vleesvarkens
o medicineren van vleesvarkens


Door te variëren met bedrijfsspecifieke kengetallen, krijgt de gebruiker een beter inzicht in de effecten van de maatregelen. Deze online rekenmodule is te vinden op www.gezondecijfers.nl onder managementmaatregelen.
Hoewel het wel één van de doelstellingen van het onderzoek was, is het niet gelukt om in dit onderzoek de effecten van gezondheidsmaatregelen voor de gehele keten door te rekenen. Het verbreken van relaties tussen deelnemende vermeerderaars en vleesvarkenshouders was hiervoor één van de belangrijkste oorzaken. Uiteindelijk waren er te weinig gegevens beschikbaar om dit onderdeel van het onderzoek af te sluiten met statistisch verantwoorde uitspraken.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer