Bier en voetbal

Manon HoubenDe afgelopen week ben ik te gast geweest bij een Canadese premixen-leverancier. Voor hun klanten hadden zij een tweedaags symposium georganiseerd. Waar ik met veel plezier een lezing heb verzorgd.

Het blijkt dat een groot deel van hun klanten bestaat uit geëmigreerde Nederlanders. Natuurlijk weet ik, ook door de UNOX reclame met Evert van Benthem, dat er veel Nederlanders in Canada boeren. Maar ik was toch verbaasd te merken dat meer dan de helft van de aanwezige boeren een Nederlandse achtergrond had. Opvallend was het aantal jonge boeren, dat pas de laatste 5 tot 10 jaar de overstap heeft gemaakt.

Tijdens de bijeenkomst heb ik met de zaal gediscussieerd over goed stockmanship (vakmanschap) en het goed organiseren van een bedrijf. Veel van deze Canadese bedrijven zijn gesloten familiebedrijven met 200 tot 300 honderd zeugen. En dus moet er op een dag veel verschillend werk verzet worden. Mijn advies was om eens goed naar het werk en de werkplanning te kijken en al de werktaken voor de dag op te delen in belangrijke taken (waarbij je niet gestoord mag worden) en iets minder belangrijke taken (waar je de rest van de dag mee vult). Het grote voordeel van een planning is dat het overzicht geeft en het zorgt er meteen voor dat je niets vergeet.

Maar daar was varkenshouder Frank. Hij stond op en zei dat wat ik daar allemaal vertelde helemaal niet praktisch was. Er gebeurde namelijk bij hem elke dag wel wat waardoor hij zich niet aan zijn planning kon houden. Dus daarom was het veel praktischer om maar geen planning te hebben en gewoon door te gaan totdat al het werk af was. Ik was het daar natuurlijk niet mee eens, net zoals gelukkig de rest van de zaal. 

Daarna hebben we met zijn allen naar een youtube filmpje gekeken. (doe zelf de test) Het bleek dat minder dan de helft van alle aanwezigen het goed had gezien. Daarom was het meteen duidelijk dat veel mensen niet goed in staat zijn om twee dingen tegelijk te doen.

Zorg dat je hiermee in je planning rekening houdt. Doe geen twee dingen tegelijk, en ga liever terug naar een afdeling om een reparatie uit te voeren in plaats van het tegelijk te doen met het controleren van de dieren. Je zult zien dat je geconcentreerder en aan het einde van de dag ook efficiënter bent.

Na mijn verhaal stond Frank weer op en vroeg: Welke twee dingen kan ik dan wel tegelijk doen?” En voordat ik het wist was mijn antwoord:”Bier drinken en voetbal kijken.”

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer