HOE?

Marijke Nooijen - blogger Varkens.nlNee niet de duifmeneer, maar iemand anders vroeg me ernaar: Hoe doe je het allemaal ? Hoe krijg je gezin en werk gecombineerd?

De zorg voor de kinderen, de was, het koken, noem maar op. Het moet natuurlijk in huize Nooijen ook gewoon doorgaan. Ik heb de drie R’ren ook van thuis uit meegekregen, waarvan de R van Regelmaat toch wel de belangrijkste is. En dan ga je als je het drukker krijgt kijken hoe je die regelmaat kunt invullen. Een goede vriendin zei laatst nog: “Ja , jij zorgt wel dat alles gebeurt, zonder dat je alles zelf hoeft te doen. Jij roggelt dat wel effe.”

Daar komt het natuurlijk wel op neer. Je krijgt met hulp meer gedaan. Hoewel het best wel eens lastig is om dingen uit handen te geven, te overleggen of over te dragen. Dat is de consequentie van veel dingen willen doen.

Net als in veel boerenbedrijven waar de ouders of familie meewerken, heb ik die hulp ook van familie. Verder is er een hulp om te poetsen en een goede oppas. En niet te vergeten, of misschien wel het belangrijkste: manlief begrijpt het en kan accepteren dat ik het zo aanpak. Springt ook bij als het nodig is. En dat geldt ook andersom. We doen het samen.
Kortom een heleboel mensen om je heen die een steentje (of een grote steen) bijdragen aan het goed verlopen van de zorg voor de kinderen, het huishouden en daarnaast ook een bedrijf en andere werkzaamheden buitenshuis. Zonder alle fijne hulp zou ik het dus niet redden.

Al die hulp brengt mij het geluk en het voorrecht dat ik mijn blikveld breed en open houd, ook naar de samenleving. Ik vind dat een grote verrijking. Interesse tonenvoor anderen , zonder te oordelen luisteren . Ik kan ook nog zoveel leren van anderen. Zelfs van de duifmeneer.

Als je goed kijkt en luistert naar de duifmeneer zie je een rasechte vakman met liefde voor zijn dieren. Iemand die zich helemaal inleeft in het gedrag van zijn duiven. Zozeer zelfs dat hij het duivengeluid en de beweging erbij maakt. Ik moet dat een varkenshouder nog zien doen...

Wat je er inhoudelijk ook van vindt, één ding staat vast: het is positief nieuws en heeft humor. Is dat niet waar het in varkenshouderij aan schort? Aan humor en een lach naar de ‘buitenwereld’? Mensen hebben genoeg ellende rondom het varken gezien en we moeten er aan werken om dat met heeeel veel positieve berichten weg te krijgen. Dat betekent keihard werken. En op tijd hulp inschakelen.

Iets wat daar heel erg bij helpt is de Biggenbeloningsbaan ofwel de Big Challenge Biggenrace. Iedere keer valt het mij weer op dat alle mensen rondom die baan met een glimlach op hun gezicht staan te kijken. Het is in het klein wat we in het groot willen bereiken. En ook nog eens voor een heel goed doel. Kijk eens op www.bigchallenge2012.nl voor het filmpje (onderaan de rechterkolom). Ik zou zeggen: collega’s, maak er gebruik van! Het is even hard werken, maar met al jullie hulp kunnen we straks samen lachen!

Marijke Nooijen
Varkensonderneemster

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer