Nieuwe classificatieapparaatuur vleesvarkens

De Nederlandse slachterijen gebruikten jarenlang de Hennessy Grading Probe (HGP2)-classificatieapparatuur. Deze apparatuur is verouderd en onderhoud werd steeds lastiger. Vandaar dat is besloten op zoek te gaan naar nieuwe apparatuur.

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) en het Centraal Bureau Slachtveediensten (BV CBS) hebben Livestock Research van Wageningen UR daarom drie nieuwe apparaten laten testen. Alle drie methoden: de HGP7, CGM en CSB Image-Meater werken correct bij het bepalen van het mager-vleespercentage.

Besloten is om te gaan werken met de CGM, een naam die staat voor Capteur Gras/Maigre, vrij vertaald: meter spek en mager vlees (spier). Het nieuwe apparaat heeft een andere meetmethodiek en kan de scheiding tussen spier en spek nauwkeuriger vaststellen. Dat betekent dan ook de CMG de spier- en spekdikten anders meet dan de HGP2. De resultaten van het onderzoek naar de apparatuur zijn vastgelegd in een rapport.

Nieuwe classificatieformule

Een nieuw classificatie-apparaat betekent ook dat er een nieuwe formule nodig is om het magervleespercentage te berekenen. Die nieuwe formule is ook noodzakelijk omdat de EU andere eisen stelt aan de berekening van het mager-vleespercentage. Alleen de vijf belangrijkste onderdelen (haas, schouder, karbonade, ham en buik) mogen meetellen.

Voorheen werd altijd een heel karkas uitgesneden voor de bepaling van het magervleespercentage. Voor de bepaling van de nieuwe formule zijn 160 karkassen uitgesneden in de verhouding 60-40-60 voor gelten-borgen-beren. Dit heeft geleid tot een formule om het mager-vleespercentage met de CGM te kunnen bepalen. Die formule luidt: Mager vlees= 66,86 -0,6549 x spek + 0,0207 x spier.

Elke millimeter minder spek verhoogt het vleespercentage met 0,6549 procent. Elke millimeter spier méér voegt maar 0,0207 procent toe. Om het magervleespercentage te verhogen met een procent is dus bijna 50 millimeter meer spier nodig.

Kijk in een uitgebreide tabel hoe oude spier- en spekdiktes in de nieuwe formule uitpakken.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer