Na het plassen...

Manon HoubenHanden wassen! Dat riep mijn moeder vroeger al. En tegenwoordig hoor ik het mezelf ook vaak tegen mijn kinderen zeggen. Na het plassen, handen wassen. Dit is gewoon basishygiëne. En toch bleek vorige week woensdag dat het in de gezondheidszorg geen vanzelfsprekendheid is.

Vorige week woensdagmiddag waren ongeveer 150 veehouders, dierenartsen, maar ook ziekenhuishygiënisten en GGD-artsen bij elkaar in Den Bosch. Zij discussieerden over de impact van de maatregelen die ziekenhuizen nemen, om te voorkomen dat een MRSA-besmetting van veehouders en dierenartsen zich binnen een ziekenhuis verspreidt.

Nederland werkt met een ‘Search en Destroy’- beleid. Dit houdt in dat er actief gezocht wordt naar MRSA-besmette mensen, die vervolgens in isolatie (quarantaine) verblijven totdat ze weer vrij zijn. In het begin van de middag werd uitgelegd waarom al deze maatregelen belangrijk zijn.

Het komt er eigenlijk op neer dat ze genomen worden om de overige patiënten in het ziekenhuis te beschermen. Maar dat het was ook duidelijk dat de maatregelen vaak niet in het belang zijn van de veehouder die mogelijk besmet is met MRSA.

Dat het bij de uitvoering van de richtlijnen en protocollen gaat om echte mensen met emoties en gevoelens, bleek duidelijk uit het persoonlijk verhaal van varkenshoudster Maaike de Groot uit Uden. Er heerst wat dat betreft nog veel onbegrip tussen de verschillende betrokken partijen. Uiteindelijk ontstond er een hele goede en zinvolle discussie , met als resultaat dat de provinciale raad voor de gezondheid (in Noord-Brabant) zich in gaat zetten voor een betere communicatie. Want dat blijkt erg belangrijk, zodat er meer begrip is voor elkaar.

Maar de belangrijkste les van de middag was uiteindelijk….dat moeders eigenlijk altijd gelijk hebben. Het blijkt dat door goede handhygiëne de overdracht van de MRSA-bacterie heel goed te voorkomen is. En dat het daaraan in de gezondheidszorg nogal eens schort. Te weinig verpleegkundigen en artsen zijn zich bewust van het risico van “vuile” handen, en wassen ze dus te weinig. Met alle risico’s van dien.

Mijn advies is dus… Was altijd uw handen nadat u een arts een hand gegeven hebt, want je weet niet waar die hand geweest is!

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer