Mestac pakt mestverwerking op

In de plannen van de overheid speelt mestverwerking een belangrijke rol bij het terugdringen van het fosfaatoverschot. Mestac pakt de handschoen op en wil in 2012 een mestverwerkingsinstallatie bouwen in Ysselsteyn (Noord-Limburg).

Regionale verwerking
De te plaatsen installatie kan 70.000 ton mest verwerken en heeft de mogelijkheid 125.000 ton mest te hygiëniseren, voor export naar Duitsland. Veehouders in de regio (gemeente Venray) kunnen financieel en bestuurlijk een rol spelen bij de exploitatie van de nieuwe installatie.

Mestac kiest er bewust voor om de regionale veehouders voorrang te verlenen bij het leveren van mest, zodat zij kunnen voldoen aan de eis om het mestoverschot terug te dringen. Manager Ben Rooyackers geeft aan dat Mestac op zoek gaat naar meer mogelijkheden om bij te dragen aan de vermindering. Het plaatsen van verwerkingsinstallaties is een eerste belangrijke stap, verder zal de coöperatie mestafzetgebieden in kaart gaan brengen.

Als de procedure in de gemeente Venray vlot verloopt, verwacht Mestac dat de installatie halverwege 2012 gerealiseerd kan worden.

Mestbeleid moet handen en voeten krijgen
Het ministerie van EL&I, LTO en de NVV zitten op dit moment om tafel om het mestbeleid verder in te vullen. Rooyackers is blij dat in het nieuwe beleid de zogenaamde freeriders straks geen kans meer krijgen. Rooyackers hoopt verder dat het nieuwe beleid het mogelijk maakt dat de veehouders voor wie mestverwerking lastig is gebruik kunnen maken van collega’s die meer mest verwerken dan voor hen strikt nodig is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer