Kansen voor biologische varkenshouders

De nationale én internationale vraag naar biologisch varkensvlees is structureel hoger dan het aanbod. Volgens Maurits Steverink, ketenmanager van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, is er in Nederland daardoor markt voor 150 tot 200 biologische vleesvarkens per week meer.
 
Biologische groeimarkt
De vijftig varkenshouders die verenigd zijn in de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) produceren nu samen zo’n 1.400 vleesvarkens per week voor het binnen- en buitenland. Dit is echter niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen, die de laatste jaren blijft stijgen. 
 
Supermarkten lieten in de eerste helft van 2011 ruim 35 procent afzetgroei zien in het biologisch varkensvleessegment, zowel in vleeswaren als vers vlees. Ook in het buitenland doet Nederlands biologisch varkensvlees het goed: vijftig procent van de Nederlandse productie gaat de grens over. 
 
Anders investeren
Met het oog op het jaar 2013 kan het nu voor varkenshouders een optie zijn om over te stappen op biologisch. Biologische varkenshouders zijn gevrijwaard van de ammoniakreductie in 2013, waarmee enerzijds grote investeringen worden bespaard. Anderzijds vraagt de biologische varkenshouderij wel om andere huisvesting, zoals meer ruimte voor varkens binnen, strooisel, dichte vloeren en een buitenuitloop. Ook verandert de manier van (dier)management en bedrijfsvoering. 
 
Bionext en de TaskForce Marktontwikkeling Biologische Landbouw hebben de website biologisch ondernemen ontwikkeld, om varkenshouders te informeren over het biologisch ondernemen. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer