De zomer voorbij

De zomer is weer bijna voorbij. De periode van het najaar breekt weer aan. Dit is voor de zeugenhouderij altijd een periode die voor de vruchtbaarheid van nature moeilijk is. Van nature, want zo heeft de natuur dit ooit geregeld. Het wilde varken werpt haar biggen bij voorkeur in een periode dat er voldoende voedsel is. En dat is nu eenmaal niet de winterperiode.

Problemen met de berigheid, terugkomers en vroege verwerpers zijn tijdens adviesbezoeken in september en oktober jaarlijks terugkerende gespreksonderwerpen. Wat is hierbij de rol van het korter worden van de dagen? Wat is de rol van melatonine? Hebben we meer last van influenza of andere ziekteverwekkers in deze periode?

Bij Varkens K.I. Nederland constateren we jaarlijks dat in ieder geval zeer warme zomers van grote invloed zijn. Weken waarin de temperaturen met grote regelmaat boven de 25 ºC uitkomen, leiden 3 tot 4 weken later tot meer verkoop van sperma. Gelukkig voor de sector zijn er dit jaar weinig van dit soort weken geweest. Getuige ook de enorme run op last minute vluchten naar warmere oorden.

Kunnen we dan met een gerust hart het najaar ingaan? Feit blijft dat het najaar qua vruchtbaarheid de minst gunstige periode voor de zeug is, zelfs na een minder extreme zomer. Om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen, is het zeker nu van belang om de puntjes op de i te zetten. Onderzoek toont dit ook aan.

Welke punten zijn hierbij van essentieel belang? In ieder geval licht en lichtintensiteit in de inseminatiestal. Is er elke dag 16 uur licht en wordt er 100 LUX gehaald bij de zeugen? Meet dit eens na en vervang de lampen op tijd. Hoe is de conditie van de zeugen bij het spenen? Klopt de voergift voor de periode die wordt in gegaan? Voldoen de klimaatinstellingen nog? Verandert de berigheid van de zeugen op uw bedrijf?

Dit laatste zien we met enige regelmaat optreden: lang niet altijd worden de zeugen later berig, het is meer dat de lengte van de berigheid in deze periode korter wordt. Dat kan van invloed zijn op de momenten van insemineren. Ook dit aspect - de berigheidslengte - kan worden gemeten. Misschien tijd voor een Pigsisanalyse?
Kortom, hoogste tijd voor een check van de kritische succesfactoren! Dit alles om de puntjes op de i te zetten.

Arno Joosten
Manager Sales en Service
Varkens KI Nederland

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer