Landbouwvakbeurs ’s-Hertogenbosch: Focus op verbeteringen, weinig vernieuwing

Innovaties op gebied van staltechniek moeten op de Landbouwvakbeurs in Den Bosch vooral worden gezocht in de verbeteringen van bestaande technieken. Grote vernieuwingen zijn er nauwelijks te bespeuren.

Met een heus zeugentoilet presenteert Nooyen Pig Flooring haar nieuwste innovatie. Volgens Rob van Helmond is het niet eenvoudig om zowel hygiëne als een gegarandeerde warme geboorte in één systeem te combineren. “Op basis van de techniek van de Balance is dit nu wel gelukt.” Een vernuftig systeem zorgt ervoor dat de zeugentoilet wordt geopend op het moment dat de zeug gaat staan. Wanneer de zeug gaat liggen sluit ook het toilet.

Breed inpasbaar
Vereijken Hooijer ontwikkelde een nieuw flexibel voerstation. “Het systeem is volledig uitgevoerd in RVS (i.v.m. brijvoer) en bovendien in alle stallen inpasbaar”, vertelt Jochem Adams. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring met het Wolbrink voerstation waarbij gebruik wordt gemaakt van het Nedap-Velos besturingssysteem. Naast techniek focust Vereijken Hooijer ook op een correcte aflevering.

Adams: “Een goede werking en werkplezier bepalen het succes van het systeem. Er is ons alles aan gelegen dat de varkenshouder goed met het systeem kan werken.” Eveneens van Vereijken Hooijer is het Pro Dromi kraamhok dat haar eerste verjaardag vierde. Het concept is verder verbeterd met een biggenvangnest dat nu is uitgevoerd als boodschappenkratje. Daarnaast is het front uitgevoerd met een geïntegreerde watervoorziening en luchtaanvoer.

Meer leefruimte
Ook diverse voerligboxen-met-uitloop zijn verder doorontwikkeld. Van Osch Uden heeft een nieuw pneumatisch sluitsysteem ontwikkeld, terwijl Van der Lee stalinrichting zich met het PigFree-concept heeft gefocust op de leefruimte van de zeugen. De draaideur van de voerligbox wordt naar buiten draaiend geopend. Dit heeft als voordeel dat het varken met zijn snuit de deur naar buiten opent, waardoor deze niet naar binnen draait en dus niet achter de zeug weer hoeft terug te draaien. Een box met een lengte van twee meter volstaat dan, waardoor vanzelfsprekend meer leefruimte voor de zeug ontstaat.

Twister
Om het eenvoudiger te maken om afsluiters uit rioleringssystemen te verwijderen bedacht Inter Continental de Twister. Volgens Peter Maas gaat vooral bij diepe putten het verwijderen van de afsluiter erg moeizaam vanwege de tegendruk. In plaats van een afsluiter in het instortstuk ontwikkelde het bedrijf een ‘dop’ die met een borging op het instortstuk kan worden geplaatst.

Daarnaast ontwikkelde het bedrijf in samenwerking met het Amerikaanse Baumgartner Environics een ionisatiesysteem waarmee stofdeeltjes uit de lucht worden verwijderd. Het systeem vult de ruimte in een stal met een negatieve lading. De uitgestoten negatieve ionen geven hun lading af aan alles in de ruimte en veroorzaken dat stofdeeltjes aangetrokken worden tot geaarde oppervlakken. Tests uitgevoerd bij ’s werelds grootste varkensbedrijf Murphy Brown LLC. geven de volgende opmerkelijke resultaten te zien: reductie van fijnstof PM 10 met 57,7 procent, een geurverlaging met 18,9 procent en een ammoniakverlaging met 55,0 procent.

Animal ID
Schipmatic heeft weer een aantal nieuwe technieken toegevoegd aan de Multibehandelunit. De automatische oormerkmachine MS Tagmatic is een eenvoudig en bigvriendelijk systeem waarmee het aanbrengen van oormerken kinderlijk eenvoudig lijkt. Het apparaat is vrij van elektronica en werkt op de pneumatiek van de Multibehandelunit.

Daarnaast is een pneumatische tandenslijper toegevoegd aan de unit. Deze lichtgewicht is eenvoudig te hanteren en onderhoudsvrij. Animal ID zet in op continue monitoring van het groeiproces van varkens. In navolging van de pluimveesector introduceert het bedrijf vrijstaande mobiele weegschalen die biggen en vleesvarkens zelfstandig betreden. Peter Beljaars: “Een varkenshouder weet direct wat de varkens wegen en wat de gewichtsspreiding is. Tevens biedt de varkensweger de mogelijkheid de varkens te markeren bij een vooraf ingesteld markeergewicht.”

Composiet
 

Jovas introduceerde in ’s-Hertogenbosch composiet-roosters. Qua uiterlijk kunnen de roosters worden vergeleken met betonroosters. John van Schriek: “Composiet is echter veel harder waardoor de roosters levenslang meegaan en bovendien blijft de spleetbreedte op maat.” Daarnaast heeft het bedrijf het buis-aanvoer-systeem verbeterd. Hiervoor is een inlaatkoker ontwikkeld die de lucht direct van de controlegang naar de kop van de zeug brengt. “De binnenkomende luchtstroom werkt als een soort biggenblazer en verlaagt hiermee het aantal doodliggers.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer