Voer op de beursvloer

Voer blijft een belangrijk onderwerp, ook op de Landbouwvakbeurs in den Bosch. Varkens zet een aantal opvallende ontwikkelingen op een rij.

Handig voer bestellen
Voer bestellen kan nog eenvoudiger: direct bij de silo’s. ForFarmers ontwikkelde een app voor de smartphone. Met behulp van het scannen van de QR-code, kan iedere varkenshouder met een smartphone deze app gemakkelijk downloaden. Na de eerste instelling zijn alle gegevens van het bedrijf bekend.

Bij het bestellen van het voer hoeft de varkenshouder alleen in te geven in welke silo hij voer wil. Hij krijgt dan vervolgens de voeders te zien die hij normaal gesproken gebruikt. (Door even door te scrollen naar beneden kan hij ook een voersoort bestellen die hij normaal niet voert.) Na de keuze van de voersoort, kiest hij de hoeveelheid voer en de gewenste afleverdatum. Hij verzendt de bestelling en hij is klaar. Met dit systeem krijgt hij dan ook de korting voor het on-line bestellen van voer.

Vloeiend spenen neemt vlucht
Het gebruik van vloeibare voeders voor en na spenen neemt duidelijk toe. Rudy van den Heuvel -verkoopleider van De Heus voeders- kan het goed merken. De omzet van Romelko Oranje groeit. Het voordeel van dit voer is volgens Van den Heuvel dat het al vanaf dag vijf is in te zetten. Het bevat niet alleen melkpoeder, maar ook zetmeelproducten. Daardoor is de overschakeling van melk van de zeug naar vast voer gemakkelijker voor de big.

Beter darmrendement
De nieuwe biggenvoeders van ForFarmers verlagen de voederconversie met 10 procent. Dat komt vooral doordat de nadruk ligt op een betere darmontwikkeling en goede voeropname. Dat leidt dan weer tot een optimale groei en gezondheid van de biggen. Het nieuwe voer kan op een bedrijf met 300 zeugen al snel duizenden euro’s voordeel opleveren.

Het is belangrijk om al vroeg in het kraamhok te starten met een préstarter. Het liefst in de vorm van brij, vindt Tom Niehof van ForFarmers. In de nieuwe biggenvoeders zijn de grondstoffen en toevoegingen zodanig gekozen dat ze de darmgezondheid van de varkens verbeteren. En alleen al hierdoor kan de voederconversie in de eerste veertien dagen na spenen tot wel 10 procent verbeteren.

Om te zorgen voor optimale resultaten is het volgens Niehof belangrijjk dat de zeugenhouder weet hoeveel de biggen vreten. Daartoe heeft ForFarmers voermeters ontwikkeld die de voeropname in het kraamhok en in de biggenstal bijhouden.

Meer groei minder ammoniak
Toevoegen van 200 gram BioAktiv per ton mengvoer helpt al de groei en het stalklimaat te verbeteren. Het product verbetert volgens Jos Hendriks van Topturn, die het product sinds kort in Nederland levert, de voerbenutting. BioAktiv verbetert de werking van de positieve darmbacteriën. Daardoor daalt de voederconversie.

In de mest bevordert het product de zuurstofminnende bacteriën waardoor er minder ammoniak vrijkomt. Dat verbetert het stalklimaat en gezondheid van de dieren. Het Duitse onderwijs en proefinstituut voor Veeteelt en Techniek in Iden hebben het in een vergelijkende proef onderzocht. De proef dateert uit het jaar 2001. Ze kwamen toen tot een dagelijkse extra groei van 38 tot 59 gram en een voederconversie die met 0,04 tot 0,25 kan verbeteren.

Broodmelange als bijproduct
Een mengsel van brood maar ook taarten en vlaaibodems komen in broodmelange terecht. Het product van Nijsen/Granico is zeer geschikt om tarwezetmeel in het brijvoer te vervangen.

Broodmelange is volgens Karel van der Velden, hoofd Verkoop van Nijsen/Granico, erg smakelijk. Hierdoor heeft de varkenshouder de mogelijkheid om minder smakelijke producten (bijvoorbeeld de eiwitrijke bijproducten van de biobrandstoffen) te gebruiken. De aanvoer van de grondstoffen voor broodmelange is het hele jaar door constant. Een varkenshouder hoeft het aandeel broodmelange daardoor niet te wijzigen. Bij het aannemen van nieuwe klanten houden we ook rekening met een constante levering.

Darmlekkage voorkomen
De darmwand van biggen kan flink lekken als de voeding van de big niet optimaal is. Onderzoek door Provimi laat zien hoe dit lekken is te voorkomen met de juiste voersamenstelling. Belangrijk blijkt in ieder geval voldoende zetmeel in het voer. Een darmwand is natuurlijk nooit helemaal gesloten. Het is juist de bedoeling dat voedingsstoffen via de darmwand naar het bloed gaan.

De openingen tussen de cellen van de darmwand mogen echter natuurlijk ook weer niet te groot worden. Dan kunnen toxinen (giftige afvalstoffen van bacteriën) of zelfs de bacteriën zelf, door de darmwand heen naar het bloed gaan. Streptococcen kunnen bijvoorbeeld op die manier met het bloed naar het hersenvlies, hart en gewrichten de hersenen gaan en daar voor de bekende problemen zorgen. Provimi heeft op basis van dit onderzoek een nieuwe préstarter (HeavyPig) en zeugenmelkvervanger (RescueMilk) ontwikkeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer