Test

Dierenartsen moeten binnen de beroepsgroep de discussie aangaan over wanneer een behandeling curatief of preventief is. Volgens Hetty van Beers, secretaris van de Taskforce Antibioticumresistentie werkgroep Varken is dat onvermijdelijk nu het er steeds meer op begint te lijken dat preventieve inzet van antibiotica straks volledig taboe is. Ze verwijst daarbij onder andere naar een recentelijk advies van Gezondheidsraad.

Dat dit onderscheid niet zo eenvoudig is, illustreert Van Beers aan de hand van een voorbeeld rond Streptococcen. “Hoe goed je alles ook voor elkaar hebt op een bedrijf en ook al ga je meerdere keren per dag de stal is, dan kan het nog voorkomen dat er opeens dode biggen zijn. De vraag is dan wat je doet met de andere dieren in deze koppel.

Het is moeilijk vast te stellen in welke fase zij kunnen zitten. Het dier verklikt uiterlijk te weinig bij deze ziekte, waarmee ze in dit geval waarschijnlijk wel in aanraking zijn gekomen omdat ze in dezelfde ruimte zitten. Wanneer je deze dieren op dat moment wel gaat behandelen, is dat dan preventief of is dat curatief? Een interessante vraag en een grijs gebied.” Van Beers stipte de vraag aan bij de uitreiking van de Award ‘Minder antibiotica, Yes we can!’, voorafgaand aan de eerste dag van de Landbouw Vakbeurs in Den Bosch.

Van Beers stond ook stil bij een ander uit het recente rapport van de Gezondheidsraad. Tot haar verbazing vond ze daarin ook een opmerking over de noodzaak tot het zoeken van alternatieven voor colistine. Een middel dat volgens Van Beers een heel stabiel beeld rond resistentie geeft. “Ik had nooit verwacht dat ze hier op in zouden zetten.” Binnen de praktijk van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) waar Van Beers werkt, wordt het middel ingezet bij speendiarree en oedeemziekten.

Van Beers is positief over het halen van de doelstellingen rond de vermindering van het antibioticagebruik. De 20 procent reductie in 2011 is binnen de varkenshouderij zeker haalbaar. De 50 procent reductie in 2013 niet voor iedereen, maar er zijn genoeg goede voorbeelden waar varkenshouders zich aan op kunnen trekken om dit wel te halen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer