Stallenwedstrijd voor een beter imago (3/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Gelderland Scherpenzeel

Stal Geurts

Gelderland Scherpenzeel

De invloed van de schaalvergroting in de varkenssector is duidelijk zichtbaar op het bedrijf van Jaco Geurts. Na enkele uitbreidingen in de afgelopen decennia nam de grootte van de stallen sterk toe. Zo is een stal voor 3500 vleesvarkens bijgebouwd. Nu zal het bedrijf nog eens groeien van 400 naar 600 zeugen, aansluitend bij de bestaande bebouwing.

Omringd door nieuwe stallen blijft de oude koeienstal het hart van het bedrijf. De sheddaken geven de nieuwe stallen een kleinere korrelgrootte als overgang naar het landschap. Via de noordzijde valt veel daglicht binnen, zonder warmte toe te laten. De zuidelijke dakvlakken zijn geschikt voor zonnecellen. Het bedrijf voorziet daarmee volledig in de eigen elektriciteitsbehoefte.

Een centraal volume verbindt de stallen met elkaar en de luchtwassers, voersilo’s, spoelwatertank, urinetank en mestcontainer worden daarin ondergebracht.

Dragende zeugen en vleesvarkens worden in groepen gehouden. De grotere afdelingen zijn ingedeeld in functiegebieden: rusten, exploreren en bewegen, vreten en mesten.

De vleesvarkens leven in groepen tot 60 varkens, met 1 vierkante meter ruimte per dier. De ligruimte heeft vloerkoeling- en verwarming. Mesten, drinken en schuren gebeurt in een afgescheiden gedeelte.

Zeugen krijgen 2,25 vierkante meter ruimte per zeug in een groep van 40 dieren. Iedere zeug heeft een eigen afgescheiden vreetplaats en het mesten, schuren en drinken gebeurt ook hier afgeschermd van de ligplaats. Een grote wroetbak voorziet in de exploratiebehoefte van het varken.

Zeugenafdelingen kennen vloerkoeling, de warmte die hier wordt onttrokken, dient als vloerverwarming voor de biggen.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer