Vertraging in Japan

De afgelopen jaar heeft TOPIGS in Japan flink aan de weg getimmerd. Onze distributeur in het land van de rijzende zon doet goed zijn best. Er gaan regelmatig zendingen met fokvarkens vanuit Nederland en Canada naar Japan. De TOPIGS varkens vallen in de smaak vanwege gebruiksgemak en betere resultaten.

Ook al heb je, zoals ik, alleen contact met de mensen in dat land via telefoon, email of tijdens een kort bezoek van hen hier aan het hoofdkantoor, je krijgt toch een beeld van een land zoals je dat nog niet had. Je praat natuurlijk niet alleen over het werk en zo leer je de cultuur en de mensen wat beter kennen.
Een aardbeving, vloedgolf en lekkende kerncentrales zoals die begin dit jaar Japan troffen, krijgen dan ook meteen een andere dimensie. Je volgt het nieuws over de opeenstapeling van rampen met andere ogen. Het blijkt dat de mensen van onze distributeur in Japan weinig directe ellende hebben meegemaakt.
Toch, en hoe kan het ook anders, heeft de rampspoed ook TOPIGS geraakt, al is het vergeleken met alle andere ellende maar klein zeer. Zo heeft een aantal geïmporteerde fokvarkens de door de aardbeving veroorzaakte tsunami meegemaakt. Ze waren op dat moment net in quarantaine in een haven aan de rand van het rampgebied. De verzorgers konden zich snel in veiligheid brengen. Er was echter te weinig tijd om de varkens te evacueren. Gelukkig was de vloedgolf in dat deel van de haven niet hoog en bleef de stal droog.
Een ander effect van de ramp is ingrijpender en zet je aan het denken. Een deel van een levering van fokmateriaal kon enkele maanden geleden niet doorgaan. De ontvangende varkensbedrijven lagen in het rampgebied. De stallen waren niet echt beschadigd maar de infrastructuur rondom was weggevaagd. Geen weg, geen elektriciteit, geen voer enz. Dus geen mogelijkheid om varkens te houden. Vreemd gevoel moet dat zijn, zelf weinig schade hebben maar toch je bedrijf niet kunt laten draaien omdat de omgeving het niet meer doet.
Nu, een half jaar later, is de ramp uit het nieuws. Maar de gevolgen voor de hele Japanse samenleving zijn ook nu nog aanzienlijk. De hele economie van het land is vertraagd. Er gaat met prioriteit veel geld en tijd naar de wederopbouw van het gebied. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de varkenshouderij. Varkensbedrijven, vaak integraties met diverse bedrijfsactiviteiten, hebben andere zorgen en bellen afspraken af en geven aan ‘’we moeten ons even herpakken, later praten we graag met je’’. Alles weer op orde krijgen is even belangrijker dan denken aan verbetering van de bedrijfsresultaten. Logisch. Zeker bij die precieze Japanners.

Peter Loenen
Communicatiemanager TOPIGS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer