Melkbiggen

Er komen te veel biggen op de markt. De alsmaar toenemende worpgrootte bij de zeugen en de steeds betere zorg door de varkenshouder helpen daar aan mee. Helaas leidt dat tot slechte prijzen voor de biggen, temeer omdat onze concurrenten op dit punt ook niet stil zitten. Daarbij blijft de uitval onder de biggen lastig in de hand te houden wat ons ook op kritiek vanuit de maatschappij komt te staan. Dat vraagt om oplossingen.

Nu ik heb er een gevonden. Lanceer de melkbig. Dat zijn de lichtste biggen uit de toom, die al vanaf de geboorte extra verzorging hebben gekregen. Normaal kan dat niet uit, want die extra zorg en het bijvoeren kost vaak meer geld dan zij opleveren. Zeker met de huidige, schandalig lage biggenprijzen. Dat is alleen recht te zetten door een aparte markt te creëren voor een aparte big: de melkbig.

Met een melkbig bedoel ik dan dus de lichtste biggen uit de tomen die alleen met extra zorg en speciaal voer zijn groot te brengen: melk. Eerst zoveel mogelijk biest van de eigen zeug, daarna melk van de eigen zeug en een aanvulling met kunstmelk. Die lichte biggen krijgen die melk liefst doordat ze een oormerk hebben met transponder. Alleen de lichte biggen krijgen dan veel extra melk.

Na spenen krijgen die lichte biggen ook nog een tijdje melk, naast het gewone hoogwaardige voer dat ze nodig hebben. Met alleen maar melk gaat het niet lukken. We willen immers geen big leveren met bloedarmoede (zoals de witvleeskalveren), maar een speciale big voor speciaal gebruik tegen een speciale prijs.

Die biggen gaan op een leeftijd van tien tot twaalf weken naar een speciale slagerij die er allerhande heerlijke gerechten van maakt. Tegen een speciale prijs die de consument gaat betalen. De consument kan via het oormerk volgen dat de biggen ook de speciale behandeling hebben gehad die nodig is. Dat moet dan toch wel lukken. En zo nee? Dan is de consument verantwoordelijk en rest de zeugenhouder maar één keuze: direct bij de geboorte afscheid nemen van biggen die het zonder speciale zorg en aandacht niet redden. Want dat is dan kennelijk wat de consument wil.

John Lamers
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer