Cursus ‘Samen aanpakken’ verder uitgerold

Meer dan honderd 'erfbetreders' volgden dit jaar de praktijkgerichte cursus 'Samen Aanpakken'. Met de ervaringen van de initatiefnemers en de goede beoordeling van de deelnemers is een sectorbrede uitrol een logisch vervolg. Alle marktpartijen kunnen zich nu inschrijven voor de cursus.

In de afgelopen maanden zijn adviseurs van Agrifirm Feed, ZLTO Advies, TOPIGS, VION en Varkens KI Nederland bijgeschoold op het gebied van antibioticumgebruik op varkensbedrijven. De partijen sloegen hun handen ineen om ondernemers beter te kunnen ondersteunen bij de vermindering van het antibioticagebruik op het bedrijf. De uitvoering van de cursus lag in handen van het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel, PorQ, enkele praktijkdierenartsen en ZLTO Advies.

Sectorpartijen nemen verantwoordelijkheid
Voor 2013 moet het gebruik van antibiotica met 50% zijn verminderd ten opzichte van het gebruik in 2009. Waar dierenarts en varkenshouder als eerste verantwoordelijk zijn voor de inzet van diergeneesmiddelen, kunnen adviseurs die bij het bedrijf betrokken zijn, een belangrijke rol spelen bij de reductie van het antibioticagebruik.
Om varkenshouders bij de nodige maatregelen voor de antibioticareductie goed te kunnen begeleiden, volgden 125 adviseurs van de genoemde sectorpartijen de afgelopen maanden de cursus ‘Samen aanpakken’. In deze cursus kregen zij concrete handvatten om samen met de varkenshouder, dierenarts en andere adviseurs aan de slag te gaan.

Inhoud van de training
Bewustwording vormde een van de belangrijkste onderdelen in de cursus: bewustwording van de noodzaak tot verlagen van het antibioticumgebruik (o.a. door inzicht in de werking van antibiotica op virussen en bacteriën); bewustwording van de eigen rol als adviseur en kennismaking met tools zoals het kengetal Dier Dag Dosering (DDD) en de Farmingnetanalyse van VION (deze analyse verschaft waardevolle informatie over afwijkingen aan de dieren in het verloop van de tijd).

Concrete handvatten
Centraal stond ook de samenwerking met dierenarts en varkenshouder om tot een eenduidige bedrijfsaanpak te komen. Het (IKB-verplichte) bedrijfsgezondheidsplan vormt daarbij een belangrijke sleutel tot succes. Bij de uitvoering van dit plan is de ondernemer aan zet, maar adviseurs moeten hem hierin, ieder vanuit zijn expertise, ondersteunen.

Cursus-ervaringen
De goede beoordeling van de cursus laat zien dat er behoefte is in de markt. Adviseurs geven aan er in de praktijk mee aan de slag te kunnen: “Goede cursus; bewustwording gerealiseerd en voldoende stof om na te denken en voor discussie ‘op de boer’ komende tijd”, “Goed concept; doordacht en van levensbelang voor erfbetreders!”

Nieuwe cursusdata: Open inschrijvingen
De cursus staat nu open voor alle marktpartijen. Adviseurs kunnen zich, al dan niet samen met één of meerdere varkenshouders, inschrijven. Bij voldoende aanmeldingen worden datum en locatie bepaald. De cursus (al dan niet in aangepaste vorm) kan ook voor meerdere medewerkers binnen één of meerdere bedrijven gegeven worden. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Nienke Dirx van VIC Sterksel, nienke.dirx@wur.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer