Luxer voeren biggen, beter vlees

Het luxer voeren van biggen geeft niet alleen een betere groei en voederconversie in de gespeende biggenstal, maar ook betere slachtresultaten bij de vleesvarkens. Dat blijkt uit onderzoek van Denkavit en ForFarmers, die daarvoor varkens van geboorte tot slacht hebben gevolgd. 

In het onderzoek kregen twee groepen biggen (773 en 774 stuks) verschillend voer. De prestatiegroep kreeg een luxe voerprogramma met een hoger EW-gehalte, terwijl de economiegroep werd gevoerd op de basis van de Schothorstnorm. De biggen in de economiegroep groeiden in de kraamstal iets meer, waarschijnlijk omdat de biggen over meer melk beschikten vanwege kleinere tomen. Het speengewicht in de economiegroep lag 0,3 kilo hoger (7,5 tegenover 7,2 kilo).  

Echt duidelijk
Het effect van het luxe voer werd in de biggenstal pas echt duidelijk. De biggen uit de prestatiegroep bouwden de 0,3 kilo achterstand om in een 0,6 kilogram voorsprong op dag 60. Dat betekent dus 0,9 kilo méér bij een vergelijkbare voeropname (18,4 kilo). Op dag 38, bij de overgang van speenvoer naar opfokvoer, was die achterstand zelfs al weggewerkt. De prestatiegroep nam vooral in de eerste vier dagen na het spenen bijna 30 gram voer per dag meer op.

De voederconversie bij de prestatiegroep was significant beter (1,34 tegenover 1,44). Daar stonden €1,77 hogere voerkosten per big tegenover. Bovendien lag de uitval in de economiegroep 0,4 procent hoger en gingen er zes keer zoveel biggen naar de ziekenboeg. De onderzoekers denken dat de prestatiebiggen door beter verteerbare grondstof? en in het voer een hogere darmgezondheid hadden. De zieke biggen zijn niet meegenomen in de resultaten van de economiegroep.

Vleesvarkensstal
Een deel van de biggen is gevolgd tot in de vleesvarkensstal. Beide groepen kregen hetzelfde voer. De biggen uit de prestatiegroep hielden hun voorsprong in de vleesvarkensfase. Maar de hogere groei (1,9 kilo) en de betere EW-conversie (0,06) zijn, vanwege de kleine proefomvang, niet significant. De prestatiegroep scoorde aan de slachthaak wel significant beter met 0,9 mm minder spek (15,8 mm) en 0,7 procent meer mager vlees (57,7 procent).

De karkassen van prestatiegroep scoorden bijna twee keer zoveel AA dan de economiegroep. Het rendement van prestatiegroep ligt daarmee per dier € 1,72 hoger. De verwachting was dat de extra aminozuren in het luxere biggenvoer ook bij de vleesvarkens zouden leiden tot een grotere spieraanzetting. Bij de gelten was dit ook het geval met 65,7 mm, een plus van 1,5 mm. De borgen uit de prestatiegroep scoorden echter 0,6 mm minder spier. De onderzoekers verwachten bij hogere aantallen dat dit effect er wel uit zal komen.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer