Groepshuisvesting in Vlaanderen nog niet populair

Van de Vlaamse zeugen ligt nog maar de helft in groepshuisvesting. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO). Het aantal bedrijven dat al gebruik maakt van groepshuisvesting is nog lager (36 procent).


Dat betekent dat vooral de grotere bedrijven de overstap al hebben gemaakt. Van de bedrijven die nog niet gebruik maken van groepshuisvesting heeft slechts 13 procent concrete plannen om voor 2013 alsnog over te schakelen.


Financiële motieven zijn voor de overige helft van de zeugenhouders de belangrijkste reden om niet meer te investeren in groepshuisvesting. Er is domweg geen geld. Het ILVO concludeert dan ook dat de verplichte omschakeling van naar groepshuisvesting voor heel wat bedrijven reden is om te stoppen.


Bij de bedrijven die de stap al wel hebben gemaakt is de voerligbox met uitloop het populairst (49 procent), gevolgd door de trog- en vloervoedering (21 procent) Slechts tien procent van de ondervraagde zeugenhouders maakt gebruik van computergestuurde voerstations.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer