Boer, weet wat je voert!

Op bedrijven met een hoge gezondheidsstatus is de behoefte aan bepaalde aminozuren anders dan op bedrijven met een minder goede gezondheidsstatus. Hoe gaan voerleveranciers hier eigenlijk mee om?, vroeg voorzitter Alfons Jansman zich hardop af tijdens het internationale symposium over voeding en duurzame varkensproductie.


Onder de aanwezige nutritionisten bleef het bedenkelijk stil. Kennelijk weten ze het niet. Moet ik dat dan concluderen, of willen ze het achterste van hun tong niet laten zien? Tjonge, tjonge! Kan het soms kwaad om te zeggen dat je er als voerleverancier meebezig bent? Dan had ik hier kunnen schrijven dat er in ieder geval één of twee voerspecialisten zijn die hun nek durven uit te steken. Nu dus niet.


Als varkenshouder heb ik daarom de komende tijd heel veel vragen voor mijn voerleverancier: Hoe stem je mijn voer af op de behoefte van mijn varkens? Houd je er wel voldoende rekening mee dat zeugen in het begin van de dracht even aan moeten sterken, nadien een dag of 50 heel weinig aminozuren nodig hebben en vervolgens tegen het einde van de dracht juist extra veel? En hoe zorg je ervoor dat mijn jonge zeugen meer aminozuren krijgen en mijn oude zeugen juist wat minder? Ik verzin dit niet: het zijn allemaal nieuwe inzichten die op het symposium naar voren kwamen.


Van mijn voerfirma verwacht ik dus dat haar nutritionisten hooggeleerde personen zijn die niet allemaal het wiel opnieuw gaan uitvinden, maar wel geregeld bij onderzoekers in binnen- en buitenland (zeer zeker zelfs) aan tafel gaan zitten. Zodat ze er achter komen welke elementen van die nieuwe inzichten zij alvast naar de praktijk kunnen vertalen. Ze mogen mij dan ook de wind van voren geven als ik in mijn dragende zeugenstal maar één voersoort kan of wil voeren. Samen moeten we dan naar een oplossing zoeken.


Er moet op korte termijn minder fosfor in het voer en het onderzoek naar de aminozuurbehoefte van dragende zeugen kan daar flink aan bijdragen. Waarbij de zeugen dan gedurende de hele dracht het voer krijgen dat veel beter bij hen past. “Boer, weet wat je voert, want het voer is het duurste onderdeel van het varken.”


John Lamers
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer