Daling EU-varkensproductie

De varkensvleesproductie in de EU zou de komende 10 jaar met 1,2 miljoen ton kunnen dalen, als gevolg van de slechte financiële situatie, ‘dure’ regelgeving en de EU-grenzen die open gaan voor import uit derde landen. Dat schetst de Rabobank in een analyse van de EU-varkensproductie.


Een toename van de export naar China kan (deels) verlichting brengen, aldus de bank. In 2020 zal de zelfvoorzieningsgraad van de EU rond de 100 procent liggen, zo is de verwachting.


De ‘winnaars’ in deze strijd zijn de landen met goedkope voergrondstoffen en die met een hoogwaardige en efficiënte productie. Voor de verwerkende industrie geldt, dat deze kan overleven door efficiëntie en goede contacten met de retail en foodservice.


De geschetste ontwikkelingen zullen leiden tot verdere consolidatie in de varkenssector, zo verwacht de Rabobank. Twee businessmodellen bieden kansen: geïntegreerde grootschalige productieketens en kleinere, lokaal georiënteerde en specifiek gesegmenteerde ketens.


Volgens de Rabobank moeten de slachterijen en de verwerkende industrie de schakel worden tussen de vraag op (lokale) afzetmarkten en primaire sector.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer