Varkenshouderij: krachtig herstel na 2013

De varkenshouderij heeft het moeilijk in 2011 en de verwachtingen voor 2012 zijn ook niet bijzonder goed te noemen. Dit geldt vooral voor vermeerderaars. Zo’n 20-30 procent van de ondernemers twijfelt over voortzetting van het bedrijf. Na 2013 volgt krachtig herstel van de markt.


Dat bleek woensdagochtend tijdens de presentatie van de Sectorvisie Agrarisch van ABN AMRO. Volgens de bank zit de sector duidelijk in een dal van de varkenscyclus, dat geldt voor de hele EU.


De bedrijven voelen extra druk in verband met de investeringen die ze moeten doen voor 2013. De verwachting is dat dit in de EU leidt tot 30 procent minder zeugen in 2013. Daarna zal een krachtig herstel van de varkensmarkt inzetten.
Ongeveer 20 procent van de Nederlandse varkenshouders die ABN AMRO in zijn portefeuille heeft zegt te overwegen het bedrijf te beëindigen.


De marges van de varkenshouder zullen onder druk blijven staan door hogere voerprijzen. “De hoge grondstofprijzen zijn lang gebufferd door de mengvoerbedrijven, maar dat gaat bij de huidige prijsniveaus niet meer”, aldus sectorspecialist Wilbert Hilkens van ABN AMRO.
 


Lange termijn-verwachtingen laten zien dat de prijzen voor granen, suiker en zuivel structureel hoog zijn vanwege wereldwijde schaarste. Dat geldt in mindere mate voor de prijs van vlees. Vooral de mate waarin landen van buiten de EU hun producten in de toekomst op de Europese markt kwijt kunnen zal bepalend zijn voor de prijs van varkensvlees in de EU.


De bank juicht de productiediversificatie (sterrenvlees, biologisch, andere duurzame concepten) op de binnenlandse markt toe en spoort de varkenssector aan om deze strategie ook op nabij gelegen buitenlandse afzetmarkten door te voeren.


Joop Wijn, lid van de Raad van bestuur van ABN AMRO, riep de verwerkende industrie en retail in het kader van de wereldwijde voedselvoorziening ook op om terug de keten in te kijken naar de margeverdeling. Volgens Wijn is de primaire sector erg gericht op de volgende schakels in de keten en mag dat omgekeerd ook verwacht worden.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer