Zoektocht naar de marge

Binnen de varkenssector is de ‘zoektocht’ naar de marge in volle gang. Je merkt dat als je bijeenkomsten voor varkenshouders bezoekt en als je de vakbladen leest. En als je weet dat met ‘de marge’ de verhouding tussen de omzet en de winst wordt bedoeld, dan kom je al snel tot de conclusie dat het eigenlijk alleen met die omzet van ons heel aardig gelukt is. Dus nu de winst nog.


En als je dan huiswaarts keert na alles bezocht te hebben, sla je toch aan het denken: Wat kan ik zelf bijdragen, wat zijn mijn mogelijkheden eigenlijk om het tij te keren? Want ik zit natuurlijk wel vast aan die ene uitgangspositie en dat is mijn bedrijf! Het bedrijf, zoals dat nu is ingericht. Hoe kan ik dan nog meer uit mijn bedrijf halen, nu en in de toekomst?


Als sector zijn wij groot geworden door zelf ons bedrijf naar onze hand te zetten. Juist dat maakt ons flexibel, maar ook kwetsbaar. En daar lopen we nu tegenaan met onze benadering van de omgeving en de markt. Dit probleem vraagt daarom om een gezamenlijke aanpak.


Of moet ik mijn ondernemerschap maar aan de wilgen hangen? Veel zaken kan ik echt wel zelf oplossen; dat hoeft niet via een gezamenlijke bankrekening. Ik sta zelf wel klaar om dat te organiseren. Of om te investeren, want niets voor niets. En als je met je collega-varkenshouders wil samenwerken, moet je er ook samen iets aan hebben. Plus een doel om naar toe te werken.


Veel ambities komen bij mij boven: energieneutraliteit, gesloten bedrijfsvoering, een uniek stukje marktinvulling en natuurlijk: ‘Hoe kan ik nog efficiënter te werk gaan?’. Het moeilijkste blijft toch die marktbenadering. Ik heb geen appel in de stal, maar een varken. Mijn marktbenadering is dus een heel andere dan die van de groenteman. Ik zal dan ook zelf moeten bepalen hoeveel consumenten bij de kassa af moeten rekenen, anders blijf je in het oude systeem hangen. Het systeem dus waarmee we nu werken.


Als ik de markt zelf bedien, zal ik dus ook een samenwerkingsvorm aan moeten gaan met gelijkgestemde varkenshouders en ketenpartners. Moeten we duidelijke afspraken maken, om dat unieke stukje markt te pakken waar extra inspanning tot extra marge leidt.


Hmmm! Ik hou mijn voelsprieten overeind en volgens mij moet ik maar eens een goed plan gaan schrijven om dit uit te voeren. Nu ik dit opschrijf, denk ik : ‘Nee!’, wij moeten maar eens een plan opstellen dat wij samen uit gaan voeren. Zodat wij onze basis, onze bedrijven, goed op orde kunnen brengen om aldus de omgeving èn de markt te bedienen. Dan verdienen we uiteindelijk een stukje marge meer en ook wat respect.


Eric Douma
Varkenshouder en bestuurder LTO Varkenshouderij
 

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer