Inspirerende mannen

Aan de inleiders ligt het niet tijdens het producentendebat in Dalfsen. Je kunt het wel aan Johnny Hogenkamp, Leon Knoops, Jan Schuttert en Wyno Zwanenburg overlaten om een zaal te inspireren. Met rake oneliners dwingen zij de 150 aanwezige varkenshouders regelmatig om in de spiegel te kijken.


De regie moet weer terug op het eigen erf. Varkenshouders moeten weer serieuze gesprekspartners worden voor de andere partijen in de keten. Want reken er maar niet op dat andere ketenpartners strijden voor het rendement van de varkenshouders. Varkenshouders moeten het zelf doen en samen een blok vormen. Het is vijf voor twaalf en anders is het een doodlopende weg. Al deze woorden klinken in Dalfsen.


Inspirerende voorbeelden zijn er ook genoeg: Family Farmers, Unifar, FarmFocus. Voldoende aansporing om niet te wachten tot morgen, maar vandaag te beginnen. Vooruit, nog een paar onliners: Stoppen met klagen. Gedraag je als winnaar en: Verliezers hebben een excuus, winnaars een plan.


Ze zijn allemaal raak en toch krijg je in de zaal niet het gevoel dat de boodschap bij iedereen aankomt. Er heerst bij velen gelatenheid. Zo van: dit hebben we allemaal al eens eerder gehoord. En dat is ook zo. “Iedereen kijkt naar iedereen, maar wat doen we?” klonk er dan ook terecht.


De twijfel neemt toe wanneer het over grote marktingrepen als productiebeperking gaat. Zou misschien goed zijn, maar mag vast niet van de NMa. “Gewoon doen, als het niet mag horen we het later wel,” zeggen anderen. “We zijn al bang nog voordat we geslagen worden.” Toch krijgen de strijdbaren in de zaal geen massale bijval. Er heerst zeker geen actiesfeer. Je zou toch denken dat het probleem onderhand groot genoeg is. De rendementen zijn al zes jaar te laag.


Wyno Zwanenburg haalt zijn voorganger Wien van den Brink nog maar eens aan. “De boeren hebben macht, het is slechts een kwestie van organiseren.” Maar van dat organiseren komt al jaren te weinig terecht. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Er is geen ruimte voor free-riders op wat voor terrein dan ook. Het begrip solidariteit klonk zelfs.De inspirerende voormannen verdienen dan ook alle steun.


Vooruit, nog een paar oneliners tot besluit: De weg naar de macht in boerenhanden is ongetwijfeld nog lang. Maar hobbels zijn er om overheen te springen en niet om voor af te remmen.


Arend Waninge
Redacteur Varkens


 

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer